Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilig remmen in de sneeuw: ontdek de juiste techniek!

3 minuten 21/10/2020

Wist je dat het aantal dodelijke verkeersongevallen in Vlaanderen afneemt wanneer het sneeuwt? De meeste chauffeurs passen hun snelheid aan, omdat de remafstand op een glad wegdek nu eenmaal langer wordt. Maar toch onderschatten heel wat bestuurders het rijden in de sneeuw. Volgens Vias neemt het aantal ongevallen met materiële schade zelfs toe met 75 procent. Wat dan de beste manier is om veilig te remmen in de sneeuw? Volg even mee!

Bewaar voldoende afstand

We zeiden het eerder al: in de sneeuw wordt de remafstand groter. Het is zeker niet overdreven om vijf keer zo veel ruimte te laten tussen jezelf en je voorligger, als in normale weersomstandigheden.

Rem zo veel mogelijk op de motor

Rem alleen met het pedaal wanneer het écht moet. Idealiter rem je steeds eerst af op de motor en rem je op het einde, indien nodig, nog wat bij met het pedaal. Ga niet bruusk op het rempedaal staan, maar rem zachtjes ‘pompend’ af.

Begin én stop op tijd met remmen

Begin op tijd met terugschakelen, want in de sneeuw kan de remweg verrassend kort blijken. Druk je op het rempedaal en gaat je wagen plots aan het slippen? Laat het pedaal dan los om opnieuw grip te krijgen. Rem daarna op de motor en rem tot slot, als dat echt nodig is, geleidelijk bij met het pedaal.

Ga niet te snel door de bocht

Vertraag vóór je een bocht indraait. Eenmaal in de bocht is het namelijk cruciaal dat je je snelheid aanhoudt. Voel je je wielen toch wegglijden? Laat het gaspedaal los en stuur bij naar de sliprichting. Dat wil zeggen: als je je wagen naar links voelt trekken, dan stuur je ook naar links. Hou je ogen ondertussen gericht op het punt waar je naartoe wil.

Bergaf remmen in de sneeuw

Bergaf remmen in de sneeuw doe je, uiteraard, eveneens zo veel mogelijk op de motor.

Winterbanden zijn een must (maar geen garantie)!

Winterbanden kunnen je leven redden in de sneeuw, maar ze garanderen niet dat je niet zult slippen. Zelfs met winterbanden moet je je rijstijl nog altijd aanpassen aan de weersomstandigheden – ook wanneer het niet sneeuwt, kan het wegdek op koude dagen verraderlijk glad zijn.

 

Lees ook: Waarom winterbanden je leven veiliger maken

Deel deze pagina