Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilig rijden in de mist: 5 tips om nooit te vergeten

3 minuten 12/11/2020

Met je auto plots in hevige mist terechtkomen kan best eng zijn, maar op de rem gaan staan is natuurlijk geen optie. Hoe je dan wel moet reageren? Onthou deze tips om veilig door de mist te rijden.

1. Schakel je mistlicht(en) in

Je auto is achteraan verplicht uitgerust met een mistlicht en dit is hét moment om het te gebruiken. Vooraan schakel je je dimlichten in, maar niet je grootlichten, want zo zie je nog minder. Combineer ze eventueel met het (niet verplichte) mistlicht aan de voorkant. Opgelet! Vergeet je mistlicht(en) niet uit te schakelen zodra de mist voldoende is weggetrokken. Anders riskeer je een boete van minstens 116 euro.

2. Verlaat (veilig) de rijbaan

Kun je je auto ergens veilig aan de kant zetten? Doe dat dan, en vergeet niet om je richtingaanwijzers te gebruiken. Let wel, stilstaan of parkeren op de pechstrook is verboden, ook tijdens hevige mist!

3. Vergroot de remafstand

Kun je onmogelijk de weg veilig verlaten? Veel kettingbotsingen ontstaan doordat bestuurders zich laten verrassen door dikke mist, terwijl ze onvoldoende afstand houden. Minder dus vaart en hou wat meer remafstand – ga zeker niet dichter bij je voorligger rijden, zelfs niet als dat je zicht op de weg lijkt te verbeteren.

4. Wees je bewust van je snelheid

Let goed op de snelheidsmeter, want veel bestuurders gaan onbewust sneller rijden wanneer ze het andere verkeer op de weg niet (zo goed) meer kunnen zien. Cruisecontrol laat je nu beter uitgeschakeld.

5. Vermijd rijden in de mist zonder de juiste banden

Mist gaat vaak gepaard met een verraderlijk glad wegdek en koude temperaturen. Het is een van de vele redenen waarom je je zomerbanden tijdig moet wisselen voor winterbanden.

 

Lees ook: Welke autolichten moet je wanneer gebruiken?

Deel deze pagina