Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom is achteruitrijden zo moeilijk? 4 tips om het beter te doen!

3 minuten 25/04/2018

Zelfs de meest ervaren chauffeurs rijden weleens een blokje om als dat ervoor zorgt dat ze niet achteruit hoeven te parkeren. Vind jij achteruitrijden – laat staan achteruit parkeren – ook zo moeilijk? Je bent lang niet de enige. Gelukkig zijn er heel wat tips voorhanden om het voortaan veel vlotter te doen. We zetten de vier voornaamste op een rij.

 

Eerst nog even dit

Er is een goede reden waarom veel mensen moeite met achteruitrijden hebben. Bij vooruitrijden zijn het de voorwielen die de richting bepalen, maar bij achteruitrijden volgen de voorwielen de achterwielen. Je stuurt nog altijd met de voorwielen, maar eigenlijk zijn het de achterwielen die het manoeuvre als eerste aangaan. Daardoor moet je continu kleine correcties uitvoeren met je stuur. Ten slotte stuur je tegen je gevoel in: je draait je stuur naar links, maar eigenlijk beweegt de voorkant van de auto naar rechts.

 

Veilig en vlot achteruitrijden

Heeft al dat achteruitrijgedoe dan eigenlijk wel zin? Uiteraard. Dat je vroeg of laat in een lange rechte lijn achteruit zult moeten rijden met je auto, is vrijwel onvermijdelijk – om die reden maakt het tegenwoordig dan ook deel uit van het rijexamen. Onderzoek toont bovendien aan dat achteruit parkeren veel veiliger is. Redenen genoeg dus om onderstaande tips ter harte te nemen!

 • Tip #1: check de omgeving

  Het lijkt vanzelfsprekend, maar veel chauffeurs vinden achteruitrijden zo zenuwslopend – zeker wanneer er andere auto’s staan te wachten – dat ze vergeten te controleren of er zeker niets of niemand in de weg staat. Hou zowel voor als tijdens het manoeuvre het gebied rondom je auto goed in de gaten en besteedt tijdens het draaien extra aandacht aan de voorkant. Soms begeef je je zonder het te beseffen deels op de rijstrook van het verkeer dat uit de andere richting komt.

 • Tip #2: haal het maximum uit je spiegels

  Bij achterwaarts rijden of parallel parkeren helpt het soms om een van de zijspiegels tijdelijk naar de grond te draaien, zodat je een duidelijk zicht hebt op de stoeprand of de parkeerlijnen. Let wel, tijdens je rijexamen is dat niet toegelaten. Vergeet bovendien niet om te blijven anticiperen op het verkeer rondom je.

 • Tip #3: voor één keer is het 12 uur

  Normaal plaats je je handen in de ‘tien voor twee’-positie, maar tijdens het achteruitrijden is het aangewezen om je linkerhand bovenop het stuur te plaatsen en je rechterarm achter de passagiersstoel. Zo kun je makkelijker corrigeren.

 • Tip #4: doe je gordel uit

  Wist je dat je je gordel niet moet dragen wanneer je achteruitrijdt? Doe hem dus gerust uit als je je daardoor beter kunt bewegen.

Word kampioen in achteruitrijden!

Suzuki Swift Reverse Driving is een van de twaalf Labours in alle edities van de Hercules Trophy in 2018. Word jij de kampioen in achteruitrijden? Wie weet!

 

Inschrijven kan nog voor:

 

Antwerpen, zaterdag 5 mei

Mechelen, vrijdag 1 juni

Mechelen, zaterdag 2 juni

Mechelen, zondag 3 juni

Leuven, zaterdag 29 september

 

Veel succes!

Deel deze pagina