Overslaan en naar de inhoud gaan

Zijn ook jóúw koplampen fout afgesteld? Check het meteen!

2 minuten 22/09/2020

Erger jij je ook zo aan auto’s met veel te felle dimlichten? Je bent zeker niet alleen. Maar voor hetzelfde geld… schijnen ook jóúw koplampen helemaal niet zoals het hoort. Slecht afgestelde verlichting is namelijk een van de meest voorkomende redenen waarom auto’s niet door de keuring geraken. Zelf je koplampen afstellen? Dat kan, maar je moet wel weten wat je doet. Volg even mee!

1. Controleer eerst de bandenspanning

Onvoldoende spanning op de banden beïnvloedt de wegligging van je auto en dus ook de hoek waarin je dimlichten schijnen. Maak je auto leeg of verwijder minstens alle zware voorwerpen. Controleer daarna of de bandenspanning zich tussen de 2 en de 2,5 bar bevindt.

2. Zet je auto in positie

Parkeer je auto op een vlakke ondergrond, met de koplampen naar een muur gericht. Bewaar zo’n drie à vier meter afstand tussen de lampen en de muur.

3. Doe de test!

Stel de regelknop voor de koplampen in op nul. Nu zet je je dimlichten aan en kijk je voor je, naar de muur. Vormen de twee lichtstralen samen een horizontale lijn? Mooi. Dan staan je lichten al zeker op gelijke hoogte ingesteld.

Hoe je dan weet of je dimlichten niet te hoog of te laag schijnen? Dat vergt wat meetwerk. Duid met krijt of plakband op de muur aan waar de lichten schijnen. Rijd dan tien (!) meter achteruit. Er moet tussen de tien en twaalf centimeter verschil zijn tussen de plaats waar de lichten eerst schenen en de plek waar ze nu schijnen.

Niet zeker hoe je je koplampen afstelt? Ga langs bij een specialist

Je merkt het. Je kunt je koplampen zelf afstellen, maar het is wel een precisiewerkje.  Schakel bij twijfel daarom zeker een specialist in. Slecht afgestelde koplampen verblinden tegenliggers of beperken jouw zicht op de weg aanzienlijk.
 

Lees ook: Welke autolichten moet je wanneer gebruiken?

Deel deze pagina