Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijden op CNG, benzine, diesel of liever elektrisch?

3 minuten 09/06/2016

Op zoek naar een duurzaam alternatief voor een benzine- of dieselwagen? Dan spreken de troeven van een CNG-wagen, een auto op aardgas, ongetwijfeld tot je verbeelding. Vandaag rijden wereldwijd meer dan twintig miljoen voertuigen rond op aardgas. Dit compressed natural gas gebruiken we om huizen te verwarmen en water te koken, en is minder vervuilend dan benzine of diesel.

Wat is CNG?

CNG of Compressed Natural Gas is niets meer of minder dan aardgas. Het kan dienen voor allerhande toepassingen, ook als brandstof voor auto’s.

Wat is een CNG-auto?

Een CNG-auto gebruikt samengeperst aardgas als brandstof, opgeslagen in een speciale tank onder hoge druk. Het gas wordt door een drukregelaar geleid en vervolgens in de motor geïnjecteerd, waar het met lucht wordt vermengd. De verbranding van aardgas in de motor produceert minder schadelijke stoffen dan traditionele brandstoffen. CNG-auto's leveren vergelijkbare prestaties als benzine- of dieselauto’s, maar met minder uitstoot.

Wat is het verschil tussen CNG en LPG?

LPG of ‘liquefied petroleum gas’ is een mengsel van propaan en butaan en wordt samengeperst onder een druk van 5 tot 7 bar. In tegenstelling tot LPG is CNG lichter dan lucht, waardoor je met CNG-wagens ook in ondergrondse parkings mag.

Is op CNG rijden nog voordelig?

De prijs van CNG kan per regio variëren en is afhankelijk van marktomstandigheden. Op sommige momenten is CNG goedkoper dan benzine of diesel, wat kan bijdragen aan lagere brandstofkosten, maar jammer genoeg is de markt tegenwoordig niet zo voorspelbaar.

Deze voordelen van CNG zijn de laatste jaren niet veranderd:

 • Vrijgesteld van registratietaks en jaarlijkse rijtaks in Vlaanderen
 • CNG-wagens zijn zuiniger dan diesel- en benzinewagens
 • 95% minder uitstoot van fijne deeltjes
 • 30% minder CO2-uitstoot 

IS CNG duurder dan benzine, diesel of elektriciteit?

CNG is soms goedkoper dan benzine of diesel, afhankelijk van de marktevolutie. Wel is CNG vaak duurder dan elektriciteit, vooral als de elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare bronnen.

 • CNG
 • Suzuki Vitara CNG

Nadelen van CNG

 • Beperkte actieradius: CNG-auto’s hebben vaak een beperkte actieradius in vergelijking met benzine- of dieselauto's, doordat aardgas onder hoge druk moet worden samengeperst. Dat beperkt de opslagcapaciteit.
 • Duurder in aankoop: CNG-auto’s zijn duurder dan vergelijkbare benzine- en dieselauto's.
 • Minder laadruimte: de tanks die nodig zijn om aardgas onder hoge druk op te slaan, nemen aanzienlijk wat plaats in.
 • Milieu-impact: hoewel aardgas een schonere verbranding heeft dan veel andere fossiele brandstoffen, kan het verlies van methaan (het belangrijkste bestanddeel van aardgas) tijdens de productie, opslag en transport bijdragen aan het broeikaseffect.

Waar CNG tanken?

In België zijn de tankstations waar je CNG kunt tanken eerder beperkt. Plan je reis dus goed in. Voor actuele informatie over CNG-tankstations installeer je het best een app.

Hybride auto’s als duurzaam alternatief

 • Op zoek naar een hybride wagen? Suzuki heeft heel wat auto’s voor grote én kleine budgetten in de aanbieding. Neem snel een kijkje!
Deel deze pagina