Overslaan en naar de inhoud gaan

Benzinewagen dan toch niet beter voor het milieu?

3 minuten 12/06/2019

Nooit eerder hechtten consumenten zoveel belang aan het milieu als vandaag. Toch draaien onze milieubewuste aankopen jammer genoeg lang niet altijd zo groen uit als we hadden gehoopt. Zo zetten heel wat eigenaren van benzinewagens onlangs grote ogen op toen uit recente metingen bleek dat de gemiddelde CO2-uitstoot van auto’s in ons land niet is afgenomen, maar juist met 3,4 procent is gestegen. Nochtans moedigt de overheid iedereen aan om over te stappen van diesel op benzine. Waar komt die stijging dan vandaan – en zijn autofabrikanten van plan om er snel korte metten mee te maken? Lees hier meer.

 

Klimaat en milieu zijn niet hetzelfde

Een benzinewagen is beter voor het klimaat, terwijl een dieselwagen beter is voor het milieu. Hoe dat kan? Eerst en vooral zijn het klimaat en het milieu twee verschillende zaken. Wetenschappers die het over het klimaat hebben, bedoelen daarmee de gemiddelde weersomstandigheden in een bepaald gebied. Spreken ze over het milieu, dan hebben ze het over onze directe leefomgeving (de dieren, de bomen, de zee, …) en dus ook over de luchtkwaliteit. Een benzinemotor stoot minder fijn stof uit dan een dieselmotor en is daarom beter voor het milieu, maar op hun beurt stoten dieselmotoren dan weer zo’n twintig procent minder CO2 uit dan benzine-exemplaren.

Van benzinewagen naar full hybrid

Vanzelfsprekend is de minst vervuilende wagen een elektrische wagen, maar daar hangt voor de meeste mensen voorlopig nog een te duur prijskaartje aan vast. Bovendien zijn voldoende toereikende subsidies voor de Belgische consument nog verre toekomstmuziek. Daarom is Suzuki zijn volledige gamma, dat overigens al een tijdje alleen maar uit benzinewagens bestaat, nu volop aan het overschakelen op smart hybrid.

Op naar de nieuwe emissierichtlijn

De Ignis Smart Hybrid is slechts een van de initiatieven waarmee Suzuki aan de nieuwe emissierichtlijn, die in september 2019 voor alle autofabrikanten van kracht gaat, hoopt te zullen voldoen. Daarnaast rusten we onze andere wagens binnenkort uit met een benzinepartikelfilter en ‘onboard diagnosis system’ dat eventuele problemen met de uitstoot onmiddellijk aan de bestuurder signaleert.

Deel deze pagina