Het is je vast al meermaals opgevallen aan de pomp: euro 95 is aanzienlijk goedkoper dan euro 98. En dan slaat de twijfel toe … Betaal je meer voor het laatste type brandstof, omdat duurder mogelijk beter is voor de motor? Of kun je gerust een centje uitsparen door steevast euro 95 te tanken? Goeie vraag! Lees snel meer over de verschillen tussen euro 95 en 98, en kom te weten waarmee je je benzinewagen nu het beste vult.
Het verschil tussen euro 95 en 98
Euro 95 en 98 bestaan allebei uit een mix van octaan en heptaan. Euro 95 bevat 95 procent octaan – vandaar dus de naam – en 5 procent heptaan. Tank je euro 98, dan draait je motor op een mengsel van 98 procent octaan en 2 procent hectaan.
Zelfontbrandingsmechanisme
Of je nu het best euro 95 of 98 tankt, hangt af van het punt waarop het zelfontbrandingsmechanisme van je motor in actie hoort te treden. Euro 98 ontvlamt namelijk onder een aanzienlijk hogere temperatuur en druk dan euro 95. Als de benzine in je motor te vroeg of te laat reageert met de lucht, ontstaat er een vonk, en dat kan de motor vervuilen en zelfs beschadigen.
Duurder is niet altijd beter
Sommige mensen denken dat hun auto beter presteert als ze voor euro 98 kiezen, maar dat is een hardnekkige mythe. Je leest het goed: euro 98 tanken is niet noodzakelijk beter voor je motor. Als je motor gemaakt is om op euro 95 te functioneren, dan garandeert alleen euro 95 optimale prestaties. Geeft de tankdop niet weer welk type benzine je moet tanken? Informeer je dan zeker bij de verkoper of fabrikant.
Lees ook: Oeps, verkeerd getankt. Wat nu gedaan?
Vanwaar dan het prijsverschil?
Nee, het zijn niet de taksen die het prijsverschil tussen euro 95 en 98 verklaren. Het duurdere prijskaartje van euro 98 is gewoonweg te wijten aan het productieproces. Hoe hoger het gewenste octaangehalte, hoe meer de brandstof moet worden bewerkt. Zo eenvoudig is het!
- 3 minuten
Roken in de auto? 4 redenen om het níét te doen!
Stoppen met roken in de auto is niet vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er redenen genoeg waarmee je jezelf kunt overtuigen. We lijsten ze even op.
- 3 minuten
Sta je in de file? Blokkeer de verplichte reddingsstrook niet!
Veel chauffeurs verliezen de reddingsstrook uit het oog. Die is sinds 1 oktober 2020 nochtans verplicht. Lees er alles over.
- 3 minuten
Waar komen die scheurtjes in je autobanden vandaan?
Scheurtjes in je autobanden kunnen gevaarlijk zijn. Niet zelden zijn ze een eerste teken van droogrot. Moet je je banden dan vervangen? Je leest het hier.