Overslaan en naar de inhoud gaan

Oeps, verkeerd getankt! Wat moet ik nu doen?

3 minuten 06/03/2019

Of je nu nog maar net je ‘L’ op de achterruit hebt gekleefd of al jaren met de auto rijdt, verkeerd tanken overkomt elk jaar duizenden Belgen. Ben jij vandaag de pechvogel en heb je verkeerd getankt? Per ongeluk diesel tanken valt meestal nog wel mee – waarmee we uiteraard niet bedoelen dat je gewoon mag doorrijden. Een dieseltank vullen met benzine, kan weleens dramatischere gevolgen hebben. In beide gevallen is snel reageren cruciaal!

 

Je bent nog aan het tanken

Er is nog niets verloren. Stop onmiddellijk met tanken en start de motor vooral níét – steek de sleutel ook niet in het contact. Het is namelijk ontzettend belangrijk om nu geen brandstof naar de motor te sturen! Zet je auto in neutraal en duw hem zo naar een plek waar je anderen niet hindert. Schakel vervolgens pechhulp in. Meer hoef je niet te doen. Een technicus zal je tank komen leegpompen.

 

Je hebt de motor nog maar net gestart

Zelfs als je de motor al hebt gestart, hoeft het nog geen ramp te zijn dat je fout hebt getankt. Zet ook in dat geval je wagen meteen aan de kant en schakel de motor zo snel mogelijk uit, zodat zo weinig mogelijk brandstof de motor kan bereiken. Vergeet de sleutel ook niet uit het contact te halen en contacteer een hulpverlener om de tank te laten leegpompen.

 

Je bent al aan het rijden

Als je niet meteen beseft dat je verkeerd getankt hebt, zal je auto je het – meestal al binnen de kilometer – zelf laten weten. Er bestaat geen lampje op het dashboard voor verkeerde brandstof, maar de motor zal wel beginnen sputteren en ten slotte uitvallen. Probeer in elk geval de pechstrook nog te halen en denk erom je fluohesje en gevarendriehoek te gebruiken. Een pechhulpmedewerker zal je tank komen leegpompen en de leidingen reinigen.

 

Verkeerd getankt? Een ezel …

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Heb je verkeerd getankt en speelt verstrooidheid je wel vaker parten? Laat het je geen tweede keer overkomen en kleef een sticker of briefje aan de achterkant van de tankklep.

Deel deze pagina