Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe vaak moet je het oliepeil van je auto controleren?

3 minuten 29/01/2016

Motorolie is cruciaal om de krachtbron van je auto vlot te laten functioneren. Hoe vaak moet je het oliepeil controleren? Wat kan een te laag oliepeil als gevolg hebben? En wanneer moet de motorolie vervangen worden?

 

Regelmatige controle oliepeil

Om optimaal te functioneren, verbruikt elke motor olie. Je moet dan ook regelmatig wat motorolie bijvullen. Een goede regel is om een keer per maand het motoroliepeil van je wagen te controleren.

Mocht het motoroliepeil plots dramatisch zakken, dan krijg je een foutmelding op het dashboard te zien. In dit geval moet je de motor onmiddellijk uitzetten! Je kan eventueel wat olie bijvullen, als je die bij je hebt. Maar rijd daarna zeker naar de garage of bel de wegenwacht voor een diagnose. Een motor die een tijd draait met te weinig olie of zonder olie na een lek, kan namelijk ernstige schade oplopen.

 

Hoe het oliepeil meten?

1. Voor de controle van het oliepeil moet de motor koud zijn. Na een rit moet je ongeveer tien minuten wachten, zodat de motorolie terug in het carter zakt. Zorg er ook voor dat de wagen horizontaal staat.

2. Haal de peilstok uit de motor en veeg hem schoon met een doek of een papier.

3. Steekt de peilstok terug in de motor, haal hem er opnieuw uit en controleer het niveau.

4. Als het oliespoor tussen de markering voor het minimum en het maximum zit, hoef je je geen zorgen te maken. Is het olieniveau tot het minimum (of lager) gezakt, voeg dan wat olie bij via de dop bovenop de motor. Giet slechts 0,5 liter olie in de motor om te beginnen. Indien nodig voeg je er na controle nog wat bij.

 

Wanneer moet de motorolie vervangen worden?

Bij de meest recente wagens geeft de boordcomputer aan wanneer het volgende onderhoud noodzakelijk is. Dan zal je garagist meteen de olie en de oliefilter vervangen.

Daarnaast vind je ook in het instructieboekje wanneer je auto een onderhoud moet krijgen, waarbij meestal ook de motorolie wordt vervangen.

In de meeste gevallen wordt de motorolie om de 15 à 20.000 km of jaarlijks ververst.

 

TIP: Ga je op vakantie met je Suzuki? Vergeet dan geen check-up te laten uitvoeren bij je Suzuki-verdeler!

Deel deze pagina