Overslaan en naar de inhoud gaan

Ken jij deze 5 vaak vergeten verkeersregels?

3 minuten 09/02/2022

In Spanje en Portugal moet je altijd een reservebril in de auto hebben liggen en in de Verenigde Staten mag je door het rode licht rijden. De wegcode in het buitenland zal je soms verbazen, maar ook in ons eigen land zijn er een aantal vaak vergeten verkeersregels. Ken jij deze vijf?

1. Spookparkeren

Ben jij iemand die geen schoonheidsprijs zal winnen voor z’n parkeerkunsten? Denk eraan dat je altijd aan de juiste kant van de weg moet parkeren. Dat wil zeggen: in een straat met twee richtingen ben je verplicht om rechts te parkeren. Er bestaat dus wel degelijk zoiets als spookparkeren!

2. Tram heeft altijd voorrang

Ja, een tram heeft altijd voorrang op andere weggebruikers! Zelfs als je op een voorrangsbaan rijdt of als je van rechts komt.

3. Auto op slot

Als je je auto achterlaat, moet je ervoor zorgen dat die geen ongevallen kan veroorzaken of gestolen kan worden. Je bent dus verplicht om je deuren op slot te doen. En heb je een alarminstallatie, dan moet je die inschakelen.

4. Te traag rijden

Wie te snel rijdt, krijgt een boete. Dat weten we allemaal. Maar wist je dat je ook bekeurd kunt worden als je abnormaal traag rijdt? Hetzelfde geldt voor plots stoppen zonder goeie reden. En op de snelweg moet je minstens zeventig kilometer per uur rijden.  

5. Toeteren

Auto’s die te traag starten bij een licht dat op groen springt, drukmakers in de file, een kennis groeten die op het voetpad naast de weg wandelt … De claxon wordt te pas, en vooral ook vaak te onpas, gebruikt. Wanneer mag het volgens de regels? Alleen om een ongeval te voorkomen. Buiten de bebouwde kom mag je ook claxonneren om duidelijk te maken dat je wil inhalen.

Deel deze pagina