Overslaan en naar de inhoud gaan

Loopt de accu leeg als je je auto te lang laat stilstaan?

3 minuten 28/04/2023

Raak je bijna overal met de fiets en dient je auto alleen voor lange afstanden? Heb je een job dichter bij huis gevonden en heb je je wagen plots niet meer nodig voor woon-werkverkeer? Misschien vertrek je voor langere tijd op reis? Er zijn zoveel redenen waarom je je wagen een tijdje minder gebruikt. Maar is dat een probleem? Loopt de accu leeg als je je auto te lang laat stilstaan?  

Accu loopt leeg bij stilstaan

Laat je je auto een lange tijd aan de kant staan, dan kan de accu verzwakken. Daardoor ondervind je mogelijk startproblemen. Vooral bij moderne auto’s verbruiken allerlei elektronische snufjes ook nog (een kleine hoeveelheid) stroom als de wagen stilstaat. Als de accu te veel spanning verliest, dan stopt hij met werken en moet je hem vervangen.  

Ook bij een elektrische auto?

De accu van een elektrische wagen is minder gevoelig voor stilstand. Dat komt omdat de accu anders werkt dan die van een niet-elektrische auto. Hij loopt langzamer leeg en het gevolg zijn geen startproblemen, maar een kleinere actieradius.

Hoe een lege accu vermijden?

Wil je een zwakke accu voorkomen, dan rijd je het best om de twee weken een halfuurtje met je auto. Zo laadt de batterij voldoende op en komt de motor op temperatuur. Je accu controleren door je motor kort aan en uit te zetten, is niet zo slim. Dat zorgt er namelijk voor dat je batterij alleen maar sneller leegloopt.  

Kun je niet om de twee weken even met je auto rijden, dan is een druppellader een oplossing. Die houdt je accu op spanning door hem ‘druppelsgewijs’ bij te laden. Je steekt de stekker van de druppellader in het stopcontact en sluit hem aan op de polen van de accu. Heb je een elektrische wagen, dan kun je de bijbehorende app uitschakelen om stroom te besparen.

Deel deze pagina