Overslaan en naar de inhoud gaan

Mag ik iemand leren autorijden?

2 minuten 25/08/2023

Je kind heeft met succes het theoretisch rijexamen afgelegd en staat te popelen om nu zelf achter het stuur te kruipen. Jij wil met plezier je rijervaring doorgeven, maar … voldoe je wel aan alle voorwaarden om iemand te leren autorijden? Als je de volgende checks kunt afvinken, zit je safe!

Is je rijbewijs in orde?

  • Je bent ingeschreven in België én hebt een identiteitsdocument dat is afgegeven in dit land.
  • Je hebt al minstens acht jaar een Belgisch of Europees rijbewijs. Dit rijbewijs moet geldig zijn voor de auto waarin je de leerling zal leren rijden.
  • Je rijbewijs is de afgelopen drie jaar niet ingetrokken.

Waarop moet je nog letten?

  • Op de achterruit van je wagen moet je goed zichtbaar een L-teken aanbrengen.
  • Er moet een tweede achteruitkijkspiegel zijn, zodat ook jij het verkeer achter jullie kunt volgen.
  • Er mogen geen andere passagiers meerijden.
  • Je mag je kind niet leren autorijden tussen 22 uur en 6 uur ’s ochtends op vrijdag, zaterdag, zondag, de vooravond van een wettelijke feestdag en de wettelijke feestdag zelf.

Vormingsmoment of niet?

De Vlaamse regering voerde in 2017 een verplicht vormingsmoment in voor begeleiders, maar dat werd in 2020 weer afgeschaft. Op dit moment is een vormingsmoment dus niet verplicht, maar wel aangeraden. Het is geen test van de wegcode, wel een workshop met praktische tips om het leren autorijden op een veilige manier aan te pakken. De kostprijs voor een belegeider is 20 euro, de leerling kan het vormingsmoment vrijwillig en gratis bijwonen. Let op: vanaf oktober 2023 wil de Vlaams regering het vormingsmoment opnieuw verplichten!

Verwittig je verzekering

Als je je kind leert autorijden met jouw wagen, is eventuele schade gedekt door je verplichte BA-autoverzekering (burgerlijke aansprakelijkheid). Contacteer op voorhand even je verzekeraar, zodat die weet dat er een nieuwe chauffeur met je auto rijdt.

Deel deze pagina