Overslaan en naar de inhoud gaan

Is mijn auto verzekerd tegen stormschade?

4 minuten 21/11/2022

Na een zware storm of hagelbui kan de schade aan je auto groot zijn. Omdat er een afgeknakte boom of dakpannen op je wagen vielen, bijvoorbeeld. Krijg je dan een vergoeding voor die stormschade via je autoverzekering? En wat moet je daarvoor doen?

Felle wind of storm?

Vanaf wanneer spreken we van een storm, en niet meer gewoon van hevige wind? Volgens het KMI is dat als er een windkracht van 9 Beaufort wordt gemeten. Dat betekent dat de wind gedurende minstens tien minuten een gemiddelde snelheid bereikt van minstens 75 kilometer per uur. In een verzekeringscontract kunnen bepaalde eisen staan over de minimumsnelheid van de wind, hoewel dat zeker niet altijd zo is.

Komt je verzekering tussen bij stormschade?

Een standaard autoverzekering ‘Burgerlijke Aansprakelijkheid’ vergoedt alleen schade aan een tegenpartij. Als je dus een gewone BA-verzekering hebt, dan zul je bij stormschade zelf de kosten aan je auto moeten betalen. Met een omniumverzekering ben je wél gedekt tegen stormschade. Maar let op: hier geldt een vrijstelling of franchise, dus een deeltje van de kosten is nog altijd voor jouw rekening.

Als je auto door storm beschadigd werd terwijl hij geparkeerd stond, dan reikt de tussenkomst van een omniumverzekering doorgaans ver. Schade onderweg is daarentegen moeilijker rechtstreeks te linken aan de storm en daarom minder vaak gedekt.

Lees ook: veilig rijden in de winter

Wat als je niet verzekerd bent?

Heb je geen omniumverzekering afgesloten of is er een reden waarom je verzekeraar de kosten niet op zich neemt? Dan kun je een schadevergoeding krijgen als de overheid de storm als ramp erkent. Daarvoor moet je wel zelf een dossier indienen via het e-loket van het Vlaams Rampenfonds.

Stormschade aangeven

Is je auto lelijk toegetakeld door de storm? Laat hem dan niet meteen herstellen! Verwittig eerst je verzekeringsagent, want die moeten kunnen vaststellen hoeveel schade er is. Laat daarna een raming maken van de kosten en neem zeker ook foto’s van de schade.

Heb je een (mini-)omniumverzekering bij Suzuki Insurance? Dan kun je op je beide oren slapen, want je wagen is verzekerd tegen stormschade.

Deel deze pagina