Overslaan en naar de inhoud gaan

Nooit meer krabben: hoe voorkom je een bevroren voorruit?

3 minuten 15/12/2021

De winter staat voor de deur, en dat voel je aan de temperaturen. Dat wil ook zeggen dat je binnenkort weer staat te krabben – toch als je auto ’s nachts buitenstaat. Je autoruit ijsvrij maken is niet zo moeilijk, maar je kunt evengoed preventieve maatregelen nemen om je autoruit niet te laten bevriezen. We zetten ze even op een rijtje.

Een autohoes beschermt je auto in de winter

De allerbeste winterbescherming voor je auto is een autohoes. Die zorgt ervoor dat geen enkele autoruit bevriest en bespaart je dus enorm wat krabwerk. Je moet natuurlijk wel even de moeite doen om de hoes netjes over je wagen te draperen, maar … die inspanning verdwijnt in het niets in vergelijking met krabben in de koude!

Shampoo tegen een bevroren autoruit

Soms bevriezen autoruiten langs de binnenkant. Dat is vervelend en bovendien onveilig: je zicht wordt nog feller beperkt dan bij een bevroren autoruit langs de buitenzijde. Giet een beetje shampoo of afwasmiddel op een doekje en wrijf je autoruit ermee in. De shampoo of zeep zorgt ervoor dat je voorruit niet langs de binnenkant kan bevriezen.

Bedek je ruiten met ruitenfolie    

Voorruitfolie of een groot stuk karton bieden ook een goede bescherming tegen de vrieskou. Zorg er wel voor dat je autoruiten droog en proper zijn, anders vriest het karton of de folie gewoon vast aan je ruiten … en dan zie je nog minder, natuurlijk! Dat is trouwens de reden waarom je het best enkel stevig materiaal gebruikt om je autoruiten te bedekken. Dunner papier zoals krantenpapier vriest gemakkelijker vast. Kurk of een deken zijn een betere keuze.

Lees ook: Veilig rijden in de mist: 5 tips om nooit te vergeten

Deel deze pagina