Overslaan en naar de inhoud gaan

Roken in de auto? 4 redenen om het níét te doen!

3 minuten 24/02/2021

Stoppen met roken is niet vanzelfsprekend. Zeker op momenten waarop je je gestresseerd voelt of weinig om handen hebt, wordt een sigaret extra aanlokkelijk. Wanneer je in de auto zit, bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er redenen genoeg waarmee je jezelf kunt overtuigen om in de auto toch maar niet naar die sigaret te grijpen. We lijsten ze even op.

1. Je rookt 11 sigaretten tegelijk

Dat roken ongezond is, hoeven we je vast niet meer uit te leggen. Maar wist je dat roken in de auto veel meer kankerverwekkend is dan roken in huis? Zelfs met de ramen open is de concentratie aan schadelijke stoffen maar liefst elf keer groter als je in de auto rookt.

2. Zelfde boete als voor gsm achter stuur

Wie al rijdend rookt, riskeert dezelfde boete als iemand die zijn gsm achter het stuur gebruikt. Door als chauffeur afgeleid te zijn of niet de volledige controle over de auto te hebben (bijvoorbeeld omdat je door de sigaret tussen je vingers niet goed meer kunt schakelen), bega je een overtreding van de tweede graad. De boete daarvoor bedraagt minstens 116 euro.

3. Je auto verliest zijn waarde sneller

Roken vervuilt je auto en laat een onaangename geur achter, die jarenlang blijft hangen. Dat doet de waarde van je auto uiteraard geen goed. Zelfs mensen die zelf roken, kopen liever geen tweedehandswagen die doordrongen is van tabaksgeur en sigarettenassen.

4. Kinderen in de auto? Roken is verboden!

In België is het verboden om te roken in de auto als je kinderen van 16 jaar of jonger vervoert. Doe je het toch, dan kan je boete in Vlaanderen oplopen tot 1000 euro. In Wallonië riskeer je ‘slechts’ tot 150 euro boete, maar op de gezondheid van een kind staat uiteraard geen prijs.

Deel deze pagina