Overslaan en naar de inhoud gaan

Mag je je gsm gebruiken terwijl je in de file staat?

3 minuten 23/12/2020

Belgische chauffeurs wanen zich multitaskers op de weg. Al rijdend houden ze hun ogen gekluisterd aan hun beeldschermpje, ook al weten ze eigenlijk wel beter. Want het is natuurlijk geen geheim dat je helemaal niet mag rijden met je gsm of smartphone in de hand. Maar mag je als bestuurder je gsm dan wél gebruiken in de auto als je niet aan het bollen bent, bijvoorbeeld wanneer je in de file staat? Ontdek meteen het antwoord!

Dit zegt de wegcode over je gsm

Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.”
 

Gebruik je je gsm toch wanneer je niet stilstaat of geparkeerd bent? Dan riskeer je een boete van 116 euro.

Stilstaan of parkeren? Geen probleem

Als je geparkeerd bent of stilstaat met je auto, dan mag je je gsm dus wel in de hand hebben. De redenering is dat je op dat moment niet actief deelneemt aan het verkeer en andere weggebruikers niet in gevaar brengt.

Gsm gebruiken in de file

Maar door je auto te stoppen, bijvoorbeeld om iemand voorrang te verlenen, voor een rood verkeerslicht of omdat je in de file staat, blijf je wél actief deelnemen aan het verkeer. Je staat fysiek eventjes stil, maar eigenlijk ben je nog altijd ‘aan het rijden’. Ook in de file of voor een rood licht moet je als chauffeur namelijk honderd procent alert blijven voor wat er rondom jou gebeurt – en dat kan uiteraard niet als je met je gsm aan het spelen bent.
 

Wist je dat …
 

  • je tot negen keer meer kans op een ongeval hebt als je je gsm gebruikt achter het stuur?
  • Je gsm gebruiken terwijl je rijdt al net zo veel risico inhoudt als rijden met een alcoholpercentage van 0,8 promille in je bloed? In België bedraagt het maximaal toegestane alcoholgehalte in het verkeer 0,5 promille.
     

Lees ook: 5 tips om je gsm niet te gebruiken in de auto

Deel deze pagina