Overslaan en naar de inhoud gaan

Strengere regels voor gsm achter het stuur – ken jij ze al?

3 minuten 06/04/2022

Gebruik jij wel eens je gsm achter het stuur? Of als gps terwijl hij naast je op de passagiersstoel ligt? Dat is niet alleen bijzonder gevaarlijk, je zal het misschien ook voelen in je portemonnee. Je kunt er nu een boete tot 174 euro voor krijgen! In deze blog kom je alles te weten over de verstrengde regels voor gsm-gebruik in de auto.

Gsm achter het stuur: enkele cijfers

  • Bijna een op de drie Belgen zegt regelmatig z’n gsm te gebruiken achter het stuur.
  • Elk jaar worden hiervoor zo’n 100.000 boetes uitgeschreven.
  • Het leidt jaarlijks gemiddeld tot 30 verkeersdoden en 2.500 gewonden.

Gsm mag alleen in houder

Gsm’en tijdens het rijden kan dus grote gevolgen hebben. Daarom wordt alle gsm-gebruik in de auto verboden, tenzij het toestel in een daartoe bestemde houder zit. Je smartphone als gps of muziekspeler gebruiken terwijl hij op je schoot ligt, mag dus niet!

Ook tablet of e-reader verboden

De nieuwe regels spreken over een ‘mobiel apparaat met een scherm’. Ook andere toestellen zoals een tablet of e-reader vallen hier dus onder. Als bestuurder mag je het toestel ‘niet gebruiken, vasthouden of manipuleren’. Let op: het toestel in je hand houden tijdens het rijden als je het niet gebruikt, is net zo goed strafbaar.

Uitzonderingen: stilstaan of parkeren

Er bestaan twee uitzonderingen op de regels: als je auto stilstaat of als je geparkeerd bent, mag je je smartphone wel gebruiken. Maar weet dat voor een rood licht moeten wachten niét telt als stilstaan!

Hogere boetes

Tot slot gaan de boetes omhoog. Gsm-gebruik achter het stuur wordt een overtreding van de derde categorie. Dat zijn alle overtredingen die rechtstreeks gevaar creëren, en waarvoor je boetes tot 174 euro voor krijgen. Belangrijk om te weten: ook andere bestuurders zoals motorrijders en fietsers kunnen beboet worden. Berg die gsm dus maar veilig op …

Deel deze pagina