Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilig autorijden: het grote gevaar loert soms op de achterbank

3 minuten 22/09/2021

Dat we onszelf en onze kinderen veilig vastklikken in de auto, vinden we vanzelfsprekend. Maar geef toe: na dat bezoekje aan de doe-het-zelfzaak, een bepaalde Zweedse meubelgigant of onderweg naar je vakantiebestemming, laat ook jij weleens spullen rondslingeren op de achterbank. Onderschat het gevaar zeker niet, want je smartphone wordt bijvoorbeeld een moordwapen in de auto als je bruusk moet remmen.

Smartphone van 7,5 kilo

Jouw smartphone weegt zo’n 150 gram. Maar als je vijftig kilometer per uur rijdt en je moet heel plots remmen, dan wordt je mobieltje – als hij niet in het handschoenenkastje of je broekzak steekt – een projectiel van maar liefst 7,5 kilo. Meer dan zwaar genoeg om ernstige verwondingen te veroorzaken, dus.

Spullen veilig in de auto laden

Stop losse voorwerpen zoveel mogelijk in de koffer – daar dient hij tenslotte voor – en overweeg een dakkoffer voor je roadtrip of een aanhangwagen voor je verhuis. Kun je niet anders dan spullen op de achterbank te vervoeren? Plaats de zwaarste voorwerpen dan onderin, tussen de achterbank en de stoelen vooraan.

Voor huisdieren in de auto gelden er in België bijzondere regels. Hou er rekening mee, voor de veiligheid van je dier, je passagiers en jezelf! 

Spullen op de achterbank? Boete in Duitsland

Trek je met de auto op vakantie naar Duitsland? Dan heb je nog een extra reden om geen spullen los op de achterbank te laten liggen. Zelfs geparkeerd kan de Duitse politie je er namelijk een boete van 35 euro voor geven. Word je al rijdend met losse voorwerpen in de auto betrapt, dan loopt de boete op tot 60 euro. Krijg je een ongeluk en heb je niet alles in je auto opgeborgen of goed vastgemaakt, dan betaal je 75 euro.

Lees ook: Een noodstop maken, hoe doe je dat het best?

Deel deze pagina