Overslaan en naar de inhoud gaan

Welke motorolie kopen voor je auto? Kwaliteit is belangrijk!

3 minuten 21/04/2021

Motorolie kopen kan best overweldigend zijn, omdat het aanbod voortdurend toeneemt. Natuurlijk weet je wel dat een kwalitatieve motorolie belangrijk is om alles – letterlijk – goed gesmeerd te houden, maar waaraan herken je die kwaliteit? Volg onze tips.

Let op het ACEA-label

In de EU moet motorolie aan bepaalde normen voldoen. De ACEA (vereniging van Europese autofabrikanten) gaat na of dat het geval is. Alleen motorolie die slaagt voor alle tests van de ACEA, krijgt hun label toegekend. Maar opgelet: hoewel het label absoluut niet mag ontbreken op de olie die je uiteindelijk koopt, vertelt het je op zich niet of de motorolie in kwestie de beste keuze is voor jouw auto.

3 klassen voor motorolie

De ACEA deelt kwalitatieve motorolie in volgens drie klassen:

 

  • ACEA A/B
  • ACEA C
  • ACEA E

 

ACEA A/B is het meest geschikt voor personenwagens. Heel handig om te weten, maar daarmee is de kous nog niet af. Behalve de klasse van de olie omschrijft het ACEA-label ook de categorie waartoe de olie behoort, met behulp van getallen.

Motorolie kopen? Check de handleiding

Welke categorie olie jouw auto nodig heeft, hangt af van het type motor (onder meer diesel versus benzine) en staat normaal gezien vermeld in de handleiding van je auto. Maar ook als je dat eenmaal weet, is het nog opletten geblazen met je keuze.

Klein onderhoud met de beste motorolie

Wat in de zomer de beste motorolie voor je auto is, is dat niet noodzakelijk in de winter. Bovendien heeft je rijgedrag een invloed op het type motorolie dat je het best koopt.

 

Speel je graag op zeker? Maak dan een afspraak voor een klein onderhoud bij een erkende Suzuki-verdeler. Je auto krijgt dan sowieso de best mogelijke motorolie toegediend.

 

Lees ook waarom motorolie essentieel is voor de prestaties van je auto.

Deel deze pagina