Overslaan en naar de inhoud gaan

Zijn ledkoplampen iets voor jou? Ontdek de voordelen!

3 minuten 30/06/2021

Hoe komt het dat we thuis (bijna) alleen nog ledverlichting gebruiken, terwijl er zoveel auto’s rondrijden met gloeilampen als voor- en achterverlichting? Die vraag stelden onze ontwerpers zich ook. Het antwoord? Alle nieuwe modellen van Suzuki hebben niet toevallig ledkoplampen. Lees snel meer over de voordelen van deze nieuwe trend.

Ledkoplampen gaan langer mee

Iedereen heeft wel eens rondgereden met een kapot voorlicht of achterlicht. Gloeilampen – ook het type dat in auto’s wordt gebruikt – gaan dan ook slechts zo’n duizend uur mee. Ledkoplampen hebben daarentegen een gemiddelde levensduur van maar liefst 35.000 tot 50.000 uur. Je zou, met andere woorden, vijf en een half jaar aan een stuk kunnen doorrijden met ontstoken koplampen zonder ze te moeten vervangen.

Wist je trouwens dat gloeilampen stuk kunnen breken door trillingen, bijvoorbeeld omdat je over een verkeerstafel rijdt of een kuil in de baan tegenkomt? Ledlampen zijn veel minder breekbaar. 

De zuinigste autoverlichting

Ledlampen zijn ongetwijfeld de zuinigste autoverlichting op de markt. Ze verbruiken 90 procent minder dan gloeilampen en zijn 85 procent zuiniger dan halogeenlampen. Xenonlampen zijn de helft zuiniger dan halogeenlampen, maar evenaren het zuinige verbruik van ledlampen lang niet.

De prachtigste designs

Heb je de strakke, sportieve snuit van de nieuwe Suzuki Swace al gezien? Ook op esthetisch vlak doen ledlampen niet onder voor de traditionele gloeilamp. Integendeel, ze laten alle denkbare vormen van koplampen toe en zijn verkrijgbaar in tal van kleuren, van koud tot warm.

Zijn ledkoplampen verblindend?

Tot slot hebben ledlampen als voordeel dat ze een grotere lichtopbrengst hebben. Dat betekent dat je de weg stukken beter ziet dan met gloeilampen het geval zou zijn. Een mogelijk nadeel is wel dat ledkoplampen verblindend kunnen zijn voor tegenliggers. Om deze reden laat je je koplampen het best afstellen door een specialist.

Deel deze pagina