Overslaan en naar de inhoud gaan

7 tips om te rijden bij hevige wind

3 minuten 03/04/2023

Ciara, Dudley of Eunice – een storm krijgt niet voor niets een eigen naam. De impact op het verkeer is dan ook niet te onderschatten. Bij hevige wind en regen gebeuren er meer én ernstigere ongevallen. In een ideale wereld laat je je auto dan ook gewoon aan de kant staan. Moet je toch écht de baan op? Hou dan rekening met deze tips om veilig te rijden.

1. Rij trager

Vooral op wegen waar je normaal aan een hoge snelheid rijdt, is de wind het sterkst voelbaar. Door trager te rijden kun je beter reageren op een onverwachte gebeurtenis.

2. Hou je stuur (niet té) stevig vast

Hou je stuur goed vast om je koers te behouden, maar blijf wel flexibel. Zo ben je het best voorbereid op hevige zijwind die plots opsteekt of weer wegvalt als je bijvoorbeeld een vrachtwagen of gebouw voorbijrijdt.

3. Vermijd wegen met bomen

Probeer wegen met bomen langs de kant zoveel mogelijk te mijden. De bomen kunnen niet alleen omvallen, maar ook voor plotse zijwind zorgen.

4. Haal niet in

Haal andere bestuurders niet in. Bij een windstoot kan het voertuig dat je inhaalt naar jouw kant uitzwenken.

5. Hou meer afstand

Niet alleen door trager te rijden, maar ook door meer afstand te houden kun je beter reageren op onverwachte bewegingen of brokstukken op de weg. Geef ook (brom)fietsers en motorrijders meer plaats, want de wind duwt hen soms in onverwachte richtingen.

6. Sleur geen extra ballast mee

Haal je dakkoffer van je auto als je door hevige wind moet rijden. Ook aanhangwagens en caravans zijn heel gevoelig voor zijwinden.

7. Pas op voor hevige wind én regen

Hevige wind komt zelden alleen. Een storm gaat vaak gepaard met regenbuien, en die houden een risico op aquaplaning in.

Lees meer: Is mijn auto verzekerd tegen stormschade?

Deel deze pagina