Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe rij je veilig met een aanhangwagen? 4 nuttige tips

3 minuten 09/03/2022

Het is niet simpel om met een aanhangwagen te rijden, maar oefening baart kunst. Ga je binnenkort weer (of voor het eerst) met de aanhangwagen op de baan? Lees hier hoe je altijd veilig onderweg bent.

1. Let op je snelheid

Met een aanhangwagen is je auto zwaarder dan normaal, waardoor je remweg langer is. Pas daarom je snelheid aan en hou rechts op de autosnelweg. Je neemt het best ook je bochten wat ruimer dan gewoonlijk. Bij plotse manoeuvres, zoals uitwijken of hard remmen, kan je aanhanger namelijk kantelen of beginnen slingeren. In dat laatste geval moet je fors remmen en de gaspedaal loslaten.

In België is de maximumsnelheid 90 km/u als je totale gewicht meer dan 3,5 ton is. Voor zulke zware ladingen heb je trouwens een rijbewijs B met code 96 (3500 – 4250 kg) of rijbewijs BE (4250 tot 7000 kg) nodig.

2. Respecteer het maximumgewicht

Een te zwaar geladen aanhangwagen kan je veel last bezorgen. Niet alleen omdat je een fikse boete kunt verwachten, ook de verkeersveiligheid komt in gevaar. Een simpele verkeersdrempel kan bijvoorbeeld genoeg zijn om je aanhanger te doen breken, omdat de as het gewicht niet kan dragen. Ga ook na welk gewicht je auto maximaal mag trekken.

3. Verdeel het gewicht gelijkmatig

Om de stabiliteit te garanderen, verdeel je het gewicht gelijk over de aanhangwagen. Je legt het zwaartepunt het best in het midden, boven de as. Let er vooral op dat de achterzijde van de aanhanger niet te zwaar is. Maak ten slotte de lading goed vast met spanbanden, zodat die niet begint te schuiven.

4. Controleer de bandenspanning en lichten

Check de bandenspanning van je aanhangwagen om een klapband te vermijden. Ben je niet zeker hoe hard je de banden moet oppompen? Meestal vind je die info terug op de aanhanger zelf. Om het extra gewicht te kunnen dragen, ga je bij de achterste banden van je auto het best voor de maximale bandenspanning. 

Controleer ook altijd of de verlichting en de richtingaanwijzers van je aanhangwagen werken.

Lees ook: Op reis met de caravan: kies de beste trekauto

Deel deze pagina