Overslaan en naar de inhoud gaan

Brandweer- of ziekenwagen achter jou? Zo moet je reageren

3 minuten 21/07/2023

Je zit rustig achter het stuur en plots duikt er een brandweerwagen, ambulance of politiewagen met zwaailicht en loeiende sirene achter je op. Wat is dan de veiligste manier om te reageren? Dit moet je onthouden.

1. Verminder je snelheid geleidelijk

Het is belangrijk om vaart te minderen zodat de hulpdiensten je makkelijk kunnen inhalen, maar ga niet bruusk op de rem staan. Als je plots stopt op het midden van de weg, is een kop-staartaanrijding snel gebeurd.

2. Vorm een reddingsstrook

In België is het vormen van een reddingsstrook nu al een tijdje verplicht als je in de file staat of moet wachten op groen licht, zelfs als er geen hulpdienstvoertuigen zijn die doorgang willen. Maar hoe zat dat ook alweer? De regel is eenvoudig: rijd je op de linkerrijstrook, dan begeef je je naar links. Rijd je op de middenstrook of rechterrijstrook, dan plaats je je auto uiterst rechts op het baanvak.

3. Geef de hulpdiensten ruimte

Wijk niet alleen uit naar de rand van de weg, maar let ook op dat de hulpdiensten de nodige ruimte hebben om veilig in te voegen. Blokkeer geen kruispunten en houd voldoende afstand van de auto voor je.

4. Brandweer of ziekenwagen? Blijf alert

Zie je één zwaailicht, dan is de kans groot dat er nog meer volgen. Houd je achteruitkijkspiegel goed in de gaten en vervolg je reis pas als je zeker bent dat de kust veilig is.

5. Hang niet de ramptoerist uit

Het is verleidelijk om even te vertragen en je ogen de kost te geven als je ziet dat er een ongeval is gebeurd. Maar ramptoerisme werkt files in de hand en is daardoor zelfs gevaarlijk. Heb respect voor de slachtoffers en je medeweggebruikers, en zet – tenzij je natuurlijk zelf hulp moet verlenen omdat er nog niemand ter plaatse is – je reis gewoon verder.

Tot slot: houd je aan de verkeersregels

Plaats moeten maken voor de hulpdiensten geeft je niet het recht om de verkeersregels te overtreden. Houd je aan de snelheidslimiet, negeer geen verkeerslichten of stopborden en houd rekening met andere weggebruikers. Moet je je noodgedwongen even met je auto op het fiets- of voetpad begeven omdat de weg écht te smal is voor twee voertuigen? Let dan goed op dat je geen fietsers of voetgangers verrast.

Deel deze pagina