Snel je berichten checken, nog even het perfecte liedje zoeken, ondertussen een gesprek voeren met je passagier en, waarom niet, fileflirten met die knappe heer of dame in de auto naast je … Zodra het verkeer even tot een halt komt, ontpoppen Belgische chauffeurs zich tot ware multitaskers. Daardoor verliezen velen van hen de reddingsstrook uit het oog. Die is sinds 1 oktober 2020 nochtans verplicht.
Wat is een reddingsstrook?
Bevind je je op een weg met twee of meer rijstroken en komt het verkeer tot stilstand, dan moet je je zo veel mogelijk links (als je op de uiterst linkse rijstrook staat) of rechts (alle andere rijstroken) positioneren. De reddingsstrook die zo tussen het eerste en het tweede rijvak ontstaat, geeft de hulpdiensten een veilige doorgang.
“Maar ik hoor toch geen sirene?”
Vergis je niet: een reddingsstrook vormen is altijd verplicht, ook wanneer je geen sirene of zwaailicht opmerkt. Het maakt dus helemaal niet uit of de hulpdiensten al dan niet in de buurt zijn. Er hoeft bovendien niet per se sprake te zijn van filevorming. Ook voor een rood licht moet je de reddingsstrook respecteren.
Het verschil met de pechstrook
Vroeger zag je de hulpdiensten weleens via de pechstrook de file voorbijsteken, maar dat wil de verplichte reddingsstrook nu juist vermijden. De pechstrook dient voortaan alleen voor voertuigen die in panne staan. Het is dus niet de bedoeling om jezelf op (een deel van) de pechstrook te zetten om de reddingsstrook te vormen. Uiteraard moet je ook het fietspad steeds vrijhouden.
Opgelet voor motorrijders!
Motorrijders mochten vroeger al tussen de file door rijden, maar door de verplichte reddingsstrook (die door motorrijders mag worden gebruikt) doen ze dat nu nog een stuk vaker. Let dus extra op wanneer je de reddingsstrook kruist om van baanvak te veranderen. Idealiter blijf je zo veel mogelijk op je eigen rijstrook.
- 3 minuten
Roken in de auto? 4 redenen om het níét te doen!
Stoppen met roken in de auto is niet vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er redenen genoeg waarmee je jezelf kunt overtuigen. We lijsten ze even op.
- 3 minuten
Waar komen die scheurtjes in je autobanden vandaan?
Scheurtjes in je autobanden kunnen gevaarlijk zijn. Niet zelden zijn ze een eerste teken van droogrot. Moet je je banden dan vervangen? Je leest het hier.
- 3 minuten
Scheurtjes in de banden: heeft jouw auto last van droogrot?
Die kleine scheurtjes in je autobanden zien er misschien onschuldig uit, maar dat zijn ze allerminst. Meestal zijn ze een teken van droogrot. Lees meer!