Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilig rijden in de file: zo doe je het

3 minuten 06/12/2022

De eerste chauffeur die geniet van filerijden, moet waarschijnlijk nog geboren worden. Het is vermoeiend, je wordt met de minuut zenuwachtiger omdat je te laat zult komen en … moet je nu alwéér naar het toilet? Toch is het belangrijk om net in een file rustig te blijven en het veilig te houden, zowel voor jezelf als voor andere bestuurders. Ontdek onze tips!

Blijf in je vak

Ben je in een file beland? Verander dan niet voortdurend van rijstrook. Het lijkt misschien alsof het andere baanvak nét iets sneller gaat, maar de tijd die je wint door te wisselen, is heel beperkt. Je vertraagt het verkeer en jouw gemanoeuvreer is gevaarlijk voor andere chauffeurs, die moeten remmen omdat jij wil invoegen.

Zeg nee tegen bumperkleven

Ga niet te dicht tegen je voorligger rijden. Zo vermijd je een kop-staartaanrijding. Denk hierbij aan de tweesecondenregel: wanneer de auto voor je een bepaald herkenningspunt passeert, moet je tot twee kunnen tellen of “Last night a DJ saved my life” zingen voor je zelf het herkenningspunt nadert. Lukt dat niet? Dan hou je te weinig afstand.

Hou je snelheid constant

Gas geven, bruusk remmen en dan weer gas geven, da’s geen goed idee. Probeer in de plaats daarvan een constante snelheid aan te houden. Zo rijd je zuiniger en kunnen de bestuurders rondom jou je acties beter inschatten.  

Rij niet op de pechstrook

De verleiding mag nog zo groot zijn: gebruik nooit de pechstrook als je in de file staat. Je kunt er trouwens een serieuze boete voor krijgen, want het is een overtreding van de derde graad.

Blijf kalm in de file

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar probeer je kalmte te bewaren. Luister bijvoorbeeld naar een interessante podcast of een playlist die je leuk vindt. Nog beter: probeer op voorhand tot rust te komen zodat je niet geagiteerd in je auto stapt.

Deel deze pagina