Overslaan en naar de inhoud gaan

De beste kleur voor je auto kiezen? Dit wist je nog niet!

2 minuten 14/07/2021

Je oog viel meteen op het model en ook met het verbruik zit het helemaal goed. Maar dan vraagt de verkoper je wat voor kleur je nu eigenlijk wil voor je nieuwe auto. Kies je gewoon je lievelingskleur of pak je het doordachter aan? De kleur van je auto bepaalt meer dan je denkt.

Donkere auto verbruikt meer

Je weet vast wel dat donkere kleuren meer warmte opnemen dan lichte. Met auto’s is het precies zo. Terwijl lichte kleuren het zonlicht (en de warmte) weerkaatsen, slokt een donkere carrosserie de warmte juist op. Dat betekent dat de binnenkant extra snel opwarmt en dat je dus sneller geneigd bent om de ramen te openen of de airconditioning aan te zetten. Dat resulteert in een hoger brandstofverbruik.

Felle kleur vermindert de restwaarde

Hou je van felle kleuren? Onthoud dan dat je straks – stel dat je je stalen ros wenst te verkopen – waarschijnlijk minder krijgt voor je auto dan wanneer je een neutrale tint zoals zwart of grijs zou kiezen.

Vuil en schade

Zwarte en witte auto’s zien er sneller vuil uit dan auto’s in andere kleuren. Op metaalkleuren is vuil daarentegen veel minder snel zichtbaar. Bovendien vallen putjes en krasjes op een (metaal)grijze carrosserie ook minder vlug op.

De kleur van je auto beïnvloedt de veiligheid

Heb je je zinnen toch op een fel kleurtje gezet en zoek je nog een excuus om jezelf over de schreef te trekken? Weet dan dat auto’s in neutrale tinten iets vaker bij ongevallen betrokken zijn dan hun felgekleurde soortgenoten. Onlogisch is dat niet, aangezien een felle kleur veel zichtbaarder is dan een tint die de kleur van de lucht of het wegdek heeft.

Deel deze pagina