Overslaan en naar de inhoud gaan

Een auto met verkeersbordherkenning: hoe werkt dat?

4 minuten 21/04/2023

Je hebt achter het stuur vast al eens getwijfeld of je nu 50 of 70 kilometer per uur mag rijden. Of bij wegenwerken niet opgemerkt dat je met andere signalisatie rekening moet houden. Een verkeersbord missen kan tot gevaarlijke situaties en een hoge boete leiden. Verkeersbordherkenning biedt je een welkom extra paar ogen op de weg!

Hoe werkt verkeersbordherkenning?

Het navigatiesysteem van je auto vermeldt meestal de maximumsnelheid, maar die info is niet altijd up-to-date. Verkeersbordherkenning maakt gebruik van een camera aan de achterkant van de achteruitkijkspiegel, die een duidelijk zicht op de baan heeft. De camera herkent verkeersborden aan beide kanten van en boven de weg. Ook digitale verkeersborden worden gescand.

De info die de camera opvangt, lees je af op het dashboard. Zo weet je altijd wat de snelheidslimiet is en of er bijvoorbeeld een inhaalverbod geldt. De technologie signaleert ook het einde van een verkeersbord.

Wat kan het systeem nog meer?

Verkeersbordherkenning houdt rekening met weersomstandigheden zoals regen, sneeuw of mist en met het tijdstip waarop je rijdt. Want sommige snelheidsbeperkingen gelden alleen tussen bepaalde uren of bij slecht weer. Het systeem kan je ook waarschuwen als je te snel rijdt.

Eigen verantwoordelijkheid

Bij sommige wagens is de verkeersbordherkenning gekoppeld aan de cruise control. Zo past je auto zijn snelheid automatisch aan als je de limiet op de verkeersborden overschrijdt. Handig om een snelheidsboete te vermijden! Maar wees je ervan bewust dat de verkeersborden respecteren altijd je eigen verantwoordelijkheid blijft.

Suzuki met verkeersbordherkenning

Met de Suzuki S-Cross en Vitara geniet je van de voordelen van verkeersbordherkenning. Het systeem geeft de verkeersborden die je tegenkomt weer op het scherm, zodat je zeker weet welke verkeersregels op dat moment gelden. Er kunnen maximaal drie borden tegelijk op het scherm verschijnen.

Deel deze pagina