Overslaan en naar de inhoud gaan

Elektrische laadpaal aanvragen wordt makkelijker

3 minuten 13/07/2022

Heb je je oog laten vallen op een elektrische auto of een plug-in hybride zoals de Suzuki Across, maar is er geen elektrische laadpaal in je buurt? Lees dan zeker verder, want er is goed nieuws!

Elektrische laadpaal binnen 250 meter

Het is al langer mogelijk om een elektrische laadpaal aan te vragen bij je gemeente als er binnen een straal van 500 meter van je woning nog geen laadpunt is. Maar onlangs besliste de Vlaamse regering dat die afstand nu zelfs 250 meter mag bedragen. Zo wil de regering mensen die thuis geen oprit of garage hebben om zelf een laadpaal te installeren, aanmoedigen om toch elektrisch te gaan rijden.

Kans op goedkeuring reëel

De gemeente neemt je aanvraag in beraad en beslist vervolgens of en waar er een laadpaal komt. Volgens EV Point, een bedrijf gespecialiseerd in oplaadinfrastructuur, is de kans op goedkeuring reëel. Dat heeft alles te maken met de toenemende druk die Vlaanderen zelf legt op particulieren om voor groen(er) vervoer te kiezen, zegt Alex De Swaef van EV Point:

“De druk van burgers in zero-emissiezones zal groot zijn als ze enerzijds verplicht worden om voor groener transport te kiezen en anderzijds niet de faciliteiten hebben om aan die verplichting te voldoen.”

100.000 laadpunten tegen 2030

Door elektrische laadpalen toegankelijker te maken in de thuissfeer hoopt Vlaanderen tegen 2030 maar liefst 100.000 laadpunten te hebben. Ook zullen bedrijven subsidies krijgen om laadpalen beschikbaar te maken voor privégebruikers en komen er langs de belangrijkste snelwegen om de 25 kilometer snelladers.

Is elektrisch rijden iets voor jou?

Het aantal elektrische auto’s op de weg blijft toenemen, maar voor veel mensen die hun hele leven op benzine of diesel hebben gereden, valt het toch niet mee om de klik te maken. Wil je echt zeker zijn of elektrisch rijden iets voor jou is? Op onze blog zetten we de voor- en nadelen van elektrisch rijden versus andere technologieën op een rij.

Bron: vrt

Deel deze pagina