Overslaan en naar de inhoud gaan

Elektrische bedrijfswagens zijn de toekomst

3 minuten 26/01/2022

Wie met een bedrijfswagen op diesel of benzine rijdt, zal daar in 2022 meer voor betalen. Dat komt door de jaarlijkse aanpassing van de referentie-CO2-uitstoot, waardoor de belasting op deze wagens stijgt. Een blik op de toekomst vertelt ons dat we naar steeds meer elektrische bedrijfswagens gaan.

De rekensom

Als je van je werkgever een bedrijfswagen krijgt die je ook privé mag gebruiken, word je daarop belast. We spreken dan over het VAA of Voordeel van Alle Aard. Om dat VAA te berekenen, speelt onder andere de CO2-uitstoot van je auto een belangrijke rol. Die wordt namelijk vergeleken met de gemiddelde uitstoot van alle nieuw ingeschreven auto’s in ons land.

Hogere CO2-uitstoot = hogere belasting

Dat betekent dat als de gemiddelde CO2-emissie van het Belgische wagenpark daalt, de belasting op een bedrijfswagen stijgt. Met andere woorden: hoe meer mensen met een milieuvriendelijke auto rijden, hoe zwaarder een bedrijfswagen met een hogere CO2-uitstoot wordt belast.

Vergroening versnelt

De gemiddelde CO2-uitstoot van de Belgische auto’s is voor het tweede jaar op rij sterk gedaald, met maar liefst tien procent. Hoe dat komt? Meer en meer chauffeurs kiezen voor een hybride of elektrische wagen. In het voorgaande jaar was die daling acht procent, wat dus wil zeggen dat de vergroening van onze auto’s bovendien aan een sneller tempo gebeurt.

Binnenkort alleen maar elektrische bedrijfswagens

Werkgevers die nog niet overtuigd zijn van elektrisch rijden, zullen er binnenkort niet meer omheen kunnen: vanaf 2023 verminderen de fiscale voordelen voor nieuwe bedrijfswagens, tot ze in 2026 helemaal verdwenen zijn. Elektrische wagens blijven wel volledig fiscaal aftrekbaar.

Een sportieve én zuinige bedrijfswagen die ook ideaal is voor gezinsuitjes? De Suzuki Across is dankzij zijn lage CO2-uitstoot honderd procent fiscaal aftrekbaar! Meer weten? Maak gerust een vrijblijvende afspraak bij een Suzuki-verdeler in jouw buurt.

Deel deze pagina