Overslaan en naar de inhoud gaan

Je autostoel afstellen zoals het hoort: check!

3 minuten 03/03/2021

Een slecht afgestelde autostoel bezorgt je niet alleen een pijnlijke rug vlak na lange ritten. Hoe vaker je met een verkeerde zithouding rondtoert, hoe groter de kans op rugproblemen die nooit volledig zullen verdwijnen. Heb je je rug lief, dan kun je je autostoel maar beter afstellen volgens de regels van de ergonomie. We zetten de verschillende stappen op een rij.

1. Neem plaats achter het stuur

Tijdens het rijden moet je altijd met je rug en billen pal tegen de stoel zitten. Houd daar zeker rekening mee wanneer je je autostoel aan het afstellen bent.

2. Naar voren of naar achteren

Verschuif je autostoel naar voren of naar achteren, zodat je benen een hoek van 120 graden vormen. Er moet twee centimeter (twee vingers, dus) ruimte vrij blijven tussen je knieholte en de rand van de stoel.

3. Naar boven of naar onderen

Ook je zithoogte is belangrijk voor je rug tijdens het rijden. Je heupen moeten zich op dezelfde hoogte bevinden als je knieën. Voorkom hoe dan ook dat je heupen lager komen te zitten.

4. Rugleuning instellen

Tijdens het rijden moet je rug een hoek van 100 graden vormen met de rijbaan. Een handig trucje om de rugleuning correct in te stellen, is je armen naar voren strekken. Komen je polsen op het stuur terecht zonder dat je je rug naar voren moet buigen, dan is de hoek van de rugleuning goed.

5. Vergeet de hoofdsteun niet!

Ook de hoogte van je hoofdsteun is bepalend om pijn aan je nek en rug te voorkomen. Idealiter vormt de bovenkant van de hoofdsteun een rechte lijn met de bovenkant van je hoofd.

Eerst je autostoel afstellen, dan de spiegels

Zo. Nu je autostoel is ingesteld zoals het hoort, kun je de spiegels afstellen. Tips nodig? Klik op de link en volg het handige driestappenplan!

Deel deze pagina