Overslaan en naar de inhoud gaan

Ken jij het verschil tussen een rondpunt en een rotonde?

3 minuten 14/12/2020

Veel mensen gebruiken de termen ‘rondpunt’ en ‘rotonde’ door elkaar, alsof ze hetzelfde betekenen. Maar de wegcode denkt daar anders over. Het verschil tussen een rondpunt en een rotonde kennen is belangrijk, want voor elk van de twee gelden andere voorrangsregels. Ontdek meteen wat je absoluut moet weten!

Wat is een rotonde?

Een rotonde herken je altijd aan het verkeersbord D5: een rond bord met drie witte pijlen die samen een cirkel vormen op een blauwe achtergrond. Het doel van een rotonde is meestal een vlotte doorstroom mogelijk maken. Je komt de meeste rotondes dan ook tegen op punten waar verschillende (relatief) drukke wegen samenkomen.

Voorrangsregels op rotondes

Voertuigen die zich al op een rotonde bevinden, hebben altijd voorrang op het verkeer dat de rotonde nog niet is opgereden. Dat merk je meestal aan het verkeersbord B1 (een omgekeerde driehoek met een rode rand op een witte achtergrond) of het verkeersbord B5 (het zogenaamde stopbord). Meestal zijn er ook ‘haaientanden’ of een stoplijn op het wegdek geschilderd.

Rotonde met twee rijstroken: wie heeft voorrang?

Een uitstekende vraag! Op een rotonde met twee rijstroken heeft het verkeer op de uiterste rijstrook altijd voorrang op het verkeer dat op de binnenste strook rijdt. 

Wat is dan het verschil met een rondpunt?

Een rotonde is een soort van rondpunt, maar niet elk rondpunt is een rotonde. Je herkent een rondpunt dat géén rotonde is aan het blauwe verkeersbord D1d, dat met een witte pijl aanduidt waar je moet rijden. Een rondpunt tref je meestal aan in rustige gebieden (zoals woonwijken) en heeft als doel het verkeer te vertragen.

Voorrangsregels op een rondpunt

Op een rondpunt geldt de gewone voorrang aan rechts. Ook als je je al op het rondpunt bevindt, moet je dus stoppen voor het verkeer dat jou langs rechts nadert!

Wist je dat …

… geen voorrang aan rechts verlenen (op een rondpunt, maar ook elders) je een boete van 116 euro kan opleveren?

Deel deze pagina