Overslaan en naar de inhoud gaan

Motor oververhit? Deze slimme tips helpen je uit de nood

3 minuten 16/07/2015

Zomerse temperaturen? Ideaal om een bbq te doen of een daguitstap te maken. De temperaturen kunnen soms erg hoog oplopen, en daar moet je natuurlijk van profiteren. Met een tripje naar de zee, bijvoorbeeld, of een autovakantie naar Frankrijk. Schrik dat je auto het begeeft onder het tropische klimaat? Dat is helemaal niet nodig, zolang je maar de nodige voorzorgen neemt. Ontdek hier hoe je voorkomt dat je motor oververhit raakt en wat je moet doen als het tóch misloopt.

 

1. Voorzorgsmaatregelen om een oververhitte motor te vermijden

Een oververhitte motor is een vervelend probleem. In het beste geval is het euvel snel verholpen, in het slechtste geval zul je de rit definitief moeten staken. Beter de nodige voorzorgsmaatregelen nemen dus. Enkele tips:

  • Neem een pauze: Zet je auto af en toe aan de kant voor een korte break. Zo krijgt je auto de kans om af te koelen en kun jij intussen weer op krachten te komen.
  • Controleer de koelvloeistof: Je vindt het peil terug op de koelvloeistoftank. Vul op tijd aan. Opgelet: laat de motor eerst een kwartier afkoelen met open motorkap. Op die manier kan de warmte sneller ontsnappen.
  • Ga geregeld naar de garage: laat op regelmatige tijdstippen een check-up uitvoeren van je koelsysteem.

2. Een te warme motor ontzien met een zuinige rijstijl

Nóg een manier om veel autoleed te voorkomen? Heel eenvoudig: door anders te rijden. Schakel bijvoorbeeld je motor uit als je in de file of voor een rood licht staat. Probeer daarnaast een zuinige rijstijl aan te houden. Trek niet onnodig op en vermijd om te lang in eerste of in tweede versnelling te rijden. Hoe hoger het toerental, hoe groter de kans op oververhitting.

3. Toch verder rijden wanneer de motor oververhit is

Is het peil van de koelvloeistof in orde en is de motor toch nog altijd oververhit? Dan is er wellicht meer aan de hand en schakel je het best meteen hulp in. Bevind je je in een afgelegen gebied en zit er niks anders op dan verder te rijden? Hou dan zeker rekening met volgende twee aandachtspunten:

  • Schakel de airco uit en de verwarming aan. Dat klinkt vreemd, maar het is de enige manier om warmte te onttrekken aan je motor.
  • Kies zoveel mogelijk voor lage toerentallen en constante snelheden.

Tip: Wist je dat Suzuki bekendstaat om zijn hittevriendelijke motoren? Neem snel een kijkje in ons aanbod!

Deel deze pagina