Overslaan en naar de inhoud gaan

Brandstof almaar duurder: 7 tips om goedkoop te tanken

3 minuten 20/07/2022

Het leven wordt duurder en jammer genoeg volgen brandstofprijzen dezelfde trend. Écht goedkoop tanken zit er zo meteen niet meer in, maar gelukkig kun je wel aardig wat besparen op je tankbeurten door het slim aan te pakken. Enkele tips!

1. Goedkoop tanken met korting

De overheid bepaalt hoeveel diesel en benzine maximaal mogen kosten, maar tankstations zijn wel vrij om korting te geven. Bijvoorbeeld als je tankt met een tankkaart, maar ook op dagen of momenten van de dag die voor hen doorgaans het minst druk zijn. Wat is de beste tijd om te tanken? Daarover verschillen de meningen. Wel zijn diesel benzine bijna altijd het duurst op maandag en zondag, en ben je ’s avonds vaak goedkoper af dan ’s morgens.

2. Voordelig tanken doe je in de buurt

Tankstations langs de snelweg profiteren ervan dat er weinig andere tankstations in de buurt zijn. En die geringe concurrentie zie je natuurlijk weerspiegeld in hun prijzen: gemiddeld betaal je 13 cent per liter meer. Tank je bovendien bij een bemand tankstation langs de snelweg, dan is de prijs per liter gemiddeld zelfs 17 cent duurder. Kortom, tanken bij jou in de buurt is goedkoper.

3. Kies voor de kleinere tankstations

Je tankstation slim uitkiezen betekent ook dat je zoveel mogelijk voor kleine spelers kiest, want die zijn meestal goedkoper dan de grote ketens.

4. Weet welk land de laagste accijnzen rekent

Brandstofprijzen variëren per land, voornamelijk door de verschillende accijnzen die elk land hanteert. Nederland heeft bijvoorbeeld hogere accijnzen dan België, waardoor Nederlanders vaak in Belgische grensgemeenten gaan tanken. Voor Belgen hebben Frankrijk en Duitsland dan weer lagere accijnzen en dus voordeligere brandstofprijzen. Maar van alle landen staat Luxemburg bekend om de laagste accijnzen. Overweeg dus zeker een tussenstop als je op reis bent.

5. Tanken is duurder als je nog veel brandstof hebt

Hoe zwaarder geladen, hoe meer je auto verbruikt. Uiteraard weegt de inhoud van je brandstoftank mee door. Daarom loont het (weliswaar maar met kleine beetjes) om te wachten met voltanken tot je bijna geen reserve meer hebt. Let wel, laat je auto dan extra goed onderhouden om te vermijden dat de brandstofpomp vervuild raakt.

6. Ecologisch rijden

Lees onze tips voor ecodriving, zodat je goed weet wat energiezuinig rijden precies inhoudt. Ook je cruisecontrol aanzetten wanneer het kan, helpt om zuiniger te rijden. De airconditioning en achterruitverwarming, maar ook je gps, zijn dan weer energieverslinders die je het best zo weinig mogelijk gebruikt.

7. Nieuwe auto kopen

Vanzelfsprekend heb je met een elektrische auto of hybride geen of weinig last van wat de brandstofprijzen doen. Wil je een nieuwe auto kopen en verkies je toch traditionele technologie, kies dan voor een benzinemotor. Tussen de prijzen voor diesel en benzine is het tegenwoordig nek aan nek, en een benzinemotor werkt het zuinigst.

Wist je trouwens dat …

… je helemaal niet hoeft te onthouden aan welke kant de tankklep zit? Een pijltje op het dashboard geeft dat heel eenvoudig aan, zodat je je nooit meer hoeft te vergissen.

Bron: vrt en auto.nl

 

Deel deze pagina