Overslaan en naar de inhoud gaan

Brandstof almaar duurder: 5 tips om goedkoop te tanken

3 minuten 20/07/2022

Het leven wordt duurder en jammer genoeg volgen brandstofprijzen dezelfde trend. In 2021 en 2022 steeg de benzineprijs zelfs naar recordhoogte. Écht goedkoop tanken zit er zo meteen niet meer in, maar gelukkig kun je wel aardig wat besparen op je tankbeurten door het slim aan te pakken. Enkele tips!

1. Goedkoop tanken met korting

De overheid bepaalt hoeveel diesel en benzine maximaal mogen kosten, maar tankstations zijn wel vrij om korting te geven. Bijvoorbeeld als je tankt met een tankkaart, maar ook op dagen of momenten van de dag die voor hen doorgaans het minst druk zijn. Zo is maandag bijna altijd de duurste dag van de week en ben je ’s avonds meestal goedkoper af dan ’s morgens.

2. Vermijd tankstations langs de snelweg

Tankstations langs de snelweg profiteren ervan dat er weinig andere tankstations in de buurt zijn. En die geringe concurrentie zie je natuurlijk weerspiegeld in hun prijzen: gemiddeld betaal je 13 cent per liter meer. Tank je bovendien bij een bemand tankstation langs de snelweg, dan is de prijs per liter gemiddeld zelfs 17 cent duurder.

3. Wacht tot je bijna geen brandstof meer hebt

Hoe zwaarder geladen, hoe meer je auto verbruikt. Uiteraard weegt de inhoud van je brandstoftank mee door. Daarom loont het (weliswaar maar met kleine beetjes) om te wachten met tanken tot je bijna geen reserve meer hebt. Let wel, laat je auto dan extra goed onderhouden om te vermijden dat de brandstofpomp vervuild raakt.

4. Ecologisch rijden

Lees onze tips voor ecodriving, zodat je goed weet wat energiezuinig rijden precies inhoudt. Ook je cruisecontrol aanzetten wanneer het kan, helpt om zuiniger te rijden. De airconditioning en achterruitverwarming, maar ook je gps, zijn dan weer energieverslinders die je het best zo weinig mogelijk gebruikt.

3. Nieuwe auto kopen

Vanzelfsprekend heb je met een elektrische auto of hybride geen of weinig last van wat de brandstofprijzen doen. Wil je een nieuwe auto kopen en verkies je toch traditionele technologie, kies dan voor een benzinemotor. Tussen de prijzen voor diesel en benzine is het tegenwoordig nek aan nek, en een benzinemotor werkt het zuinigst.

Bron: vrt en auto.nl

Deel deze pagina