Overslaan en naar de inhoud gaan

Opgelost! Daarom hebben alle autoruiten zwarte puntjes

3 minuten 19/05/2021

Ja, ze hebben wel iets, die zwarte puntjes aan de rand van je voorruit. Maar toch hebben ze niets (of weinig) met het design van je auto te maken. Zo heb je vast al wel gemerkt dat bijna alle auto’s van alle merken tegenwoordig dezelfde zwarte puntjes rondom de beglazing hebben. De reden(en)? Je ontdekt het in dit artikel.

Handig voor de hechting

De zwarte puntjes op je voorruit zijn al heel vroeg in het fabricatieproces aanwezig. De glasfabrikant brengt de puntjes aan om de lijm, die in een latere fase wordt gebruikt om de ruit aan het profiel te bevestigen, beter aan het glas te laten hechten. Door de stipjes wordt het glasoppervlak namelijk wat ruwer.

Buiging van het glas

Een autovoorruit is altijd een beetje gebogen. Tijdens het bakken in de oven is het dan ook belangrijk dat de warmte zich zo gelijkmatig mogelijk over het glas verdeelt. Ook daarom kiezen fabrikanten voor een zwarte omranding die uitloopt in stipjes. Als de omranding een volle lijn zou zijn, dan zou de rand van het glas te snel opwarmen.

Bescherming tegen uv-straling

Waarom de puntjes op voorruiten dan altijd zwart zijn? Dat heeft opnieuw te maken met de lijm waarmee de ruit aan het frame wordt gehecht. Om te voorkomen dat de lijm zijn hechtingsvermogen verliest door de voortdurende invloed van zonlicht (uv-straling), moet de kleur van de stipjes zo donker mogelijk zijn.

Camouflage

De zwarte puntjes op je autoruit hebben ook een esthetische functie, want ze camoufleren eventuele lijmresten.

Stipjes op achterruitkijkspiegel

En die stippen op je achteruitkijkspiegel dan? Die hebben natuurlijk weinig te maken met de invloed van uv-straling op lijm en bovendien zijn niet alle achteruitkijkspiegels met stipjes omrand. Hebben ze wel een stipjesrand, dan is de reden vaak tweeledig. Enerzijds vinden veel ontwerpers zo’n omranding gewoon mooi, anderzijds voorkomen de stipjes dat de weerkaatsing van sterk zonlicht de bestuurder verblindt.

 

Lees ook: Autoruiten blinderen: wat zegt de wet?

Deel deze pagina