Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilig autorijden in het donker, doe je met deze 4 tips!

3 minuten 08/09/2023

Of je nu 's avonds laat naar huis rijdt na een lange werkdag of ’s nachts op vakantie vertrekt, het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je gaat autorijden in het donker. Lees onze tips om veilig op je bestemming aan te komen.

1. Zet de juiste autolichten aan

Wanneer het donker is, maar ook als de avond begint te vallen, zet je je dimlichten aan. Veel mensen denken dat ze hun standlichten moeten aanzetten wanneer het schemert, maar dat is niet zo! De standlichten gebruik je alleen als je auto stilstaat of geparkeerd is. De grootlichten zijn er voor wanneer je in het pikdonker rijdt, maar zet ze alleen aan als je er geen tegenliggers mee verblindt.

Lees zeker nog eens welke autolichten je wanneer moet gebruiken als je niet zeker bent hoe het zit.

2. Schone spiegels en ruiten

Rondrijden met een vuile voorruit kan levensgevaarlijk zijn. Bij felle zon kan je er al vlug niet meer doorheen kijken, maar ook in het donker belemmert het je zicht aanzienlijk. Hetzelfde geldt voor je zijspiegels.

3. Pas je rijstijl aan

Omdat je in het donker minder ziet, heb je meer tijd nodig om te reageren op onverwachte gebeurtenissen. Houd daarom een groter volgafstand aan dan overdag en pas je snelheid aan, ook als je de weg goed kent.

4. Pas op voor nachtblindheid

In het donker autorijden is voor sommige mensen extra moeilijk doordat de koplampen van andere bestuurders en straatverlichting elkaar voortdurend afwisselen. Zij hebben nachtblindheid en kunnen daardoor bijna niets van de duisternis onderscheiden. Draag een nachtzichtbril – die heeft speciale gele glazen – als je vermoedt dat jij ook last hebt van nachtblindheid.

Autorijden in het donker? Niet als je moe bent!

Veilig autorijden in het donker – maar ook overdag – is onmogelijk als je vermoeid bent. Lees zeker onze tips tegen vermoeidheid achter het stuur, maar laat in elk geval je auto aan de kant staan als je geen of weinig rust hebt gehad.

Deel deze pagina