Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is nachtblindheid – en kun je er iets tegen doen?

3 minuten 21/08/2019

Zo goed kunnen zien in het donker zoals een kat, is helaas geen mens gegund. Gelukkig zie je mits voldoende straatverlichting wel genoeg om je veilig op de weg te kunnen begeven – tenzij je net zoals 1 op 3000 mensen last hebt van nachtblindheid. Heb je het moeilijk om bij schemerlicht en in het donker contrasten te onderscheiden? Dan is dit artikel er zeker eentje voor jou.

 

Nachtblindheid in een notendop

Nachtblindheid of nyctalopie is een netvliesaandoening die vaak erfelijk is, maar soms is het probleem eenvoudigweg te wijten aan een tekort aan vitamine A. In elk geval is er onvoldoende rodopsine aanwezig in het oog; een eiwit dat de staafjes in onze ogen nodig hebben om lichtsignalen op te vangen en om te zetten in prikkels, die onze hersenen vervolgens verwerken om beelden te vormen.

Laat je ogen testen

Voor sommige mensen is het vrijwel meteen duidelijk dat ze nachtblind zijn. Ze zien letterlijk de zijkant van de weg niet meer en kunnen, behalve een lichtpuntje hier en daar, niets van de duisternis onderscheiden. Ben jij minder zeker van je zicht? Aarzel dan niet om langs te gaan bij een oogarts.

Nachtblind? Zet ‘m op!

Je vraagt je nu vast af of het wel een goed idee is om ’s avonds of ’s nachts met de auto te rijden als je nachtblind bent. In principe hoef je je auto in de late uurtjes niet aan de kant te laten staan, zolang je maar je voorzorgen neemt en een nachtzichtbril draagt. Door de gele glazen van zo’n bril kun je contrasten beter onderscheiden. Echter, de ene persoon heeft meer last van nachtblindheid dan de andere. Wees eerlijk ten opzichte van jezelf en andere weggebruikers, en zet je auto aan de kant of laat iemand anders rijden als je zicht, zelfs met een nachtzichtbril op, niet scherp genoeg is.

Deel deze pagina