Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkeersagressie: hoe kun je het vermijden?

3 minuten 24/08/2022

Je hebt het ongetwijfeld al meegemaakt: je staat in de file of probeert vooruit te raken in een druk stadscentrum met té veel auto’s op één plek. Je merkt dat een andere chauffeur lichtjes geïrriteerd is en zelf sta je ook op het punt om je geduld te verliezen … Met andere woorden, verkeersagressie loert om het hoekje. Met deze tips hou je het hoofd koel.

Respecteer de wegcode

In een lastige verkeerssituatie is de verleiding misschien groot om te gaan freestylen, maar doe het niet! Je brengt andere weggebruikers én jezelf alleen maar in gevaar. Bovendien kunnen de bestuurders rondom je jouw rijgedrag beter voorspellen (en er dus op anticiperen) als je de regels volgt.

Wees beleefd

Een glimlach, een vriendelijk gebaar of excuses kunnen je ver brengen. Iedereen heeft weleens een slechte dag. Met basisbeleefdheid maak je het voor iedereen gewoon een pak aangenamer. Fair play: niet alleen in sport, maar ook in het verkeer!

Neem – letterlijk en figuurlijk – afstand

Hou genoeg afstand zodat je op tijd kunt reageren op een risicovolle situatie. Als iemand vreemde manoeuvres uithaalt, kom dan niet dichterbij. Probeer weg te rijden of haal in als het kan. Gedraagt een andere bestuurder zich agressief? Negeren en vooral geen oogcontact maken is de boodschap.

Blijf kalm

Kalm blijven is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Maar er zijn wel een paar trucjes. Een goede playlist of podcast kan je helpen om te ontspannen. Adem diep in en uit. En hou je handen weg van de toeter. Daar worden jij én andere chauffeurs alleen maar zenuwachtiger van.

Beste remedie tegen verkeersagressie: rij niet met de auto

Last but not least: denk even na voor je in je wagen stapt. Moet je echt nú de auto nemen, of kan het ook op een ander moment? Kun je de fiets of het openbaar vervoer op? Als het kan, laat je wagen dan aan de kant staan op stressvolle verkeersmomenten zoals zwarte zaterdag of de avondspits.

Kreeg je toch te maken met verkeersagressie? Lees hoe je er het best op reageert.

Deel deze pagina