Overslaan en naar de inhoud gaan

Een verkeersboete gekregen, wat nu?

3 minuten 27/04/2022

Je bent geflitst en hebt een boete in de bus gekregen of de politie heeft je tegengehouden op de weg. Moet je een verkeersboete dan zomaar betalen? En kan die op je strafblad komen? Je vindt alle antwoorden in deze blog.

4 categorieën

In België bestaan er vier categorieën van verkeersovertredingen:

Hoe hoger de graad van overtreding, hoe hoger de boete. Online kun je zelf je boete berekenen.

Moet je een verkeersboete meteen betalen?

Heb je een overtreding begaan, dan stelt de politie je een onmiddellijke inning voor. Dat bedrag kun je meteen betalen via overschrijving of online banking. Als je niet betaalt, volgt een minnelijke schikking, die sowieso duurder is dan de onmiddellijke inning. Weiger je nog altijd om te betalen, dan moet je voor de rechtbank verschijnen.

Wat als je een verkeersboete niet betaalt?

Een bestuurder die aangehouden is en de boete niet wil betalen, moet een waarborgsom betalen. Het bedrag is gelijk aan dat van de boete. Vergeet zeker niet te laten aantekenen dat het om een waarborgsom gaat. Doe je dat niet, dan kan je betaling gezien worden als betaling van de boete en kun je later niet meer in beroep gaan.

Wanneer moet je voor de rechtbank komen?

Voor een overtreding van de vierde graad moet je altijd naar de rechtbank. De rechter kan je een hogere geldboete opleggen, of zelfs een gevangenisstraf. Daarnaast kan hij je rijbewijs afnemen. Het is niet verplicht om zelf in de rechtbank te verschijnen, maar wel aangeraden. En misschien wil je een advocaat onder de arm nemen?

Komt een verkeersboete op je strafblad?

Een onmiddellijke inning komt niet op je strafblad, net als een minnelijke schikking. Een veroordeling voor de rechtbank wel. Er bestaan ook overtredingen die altijd op je strafblad terechtkomen, zoals rijden zonder autoverzekering of rijden onder invloed.

Deel deze pagina