Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoge brandstofprijzen? 8 tips om zuiniger te rijden

3 minuten 13/10/2022

Schuif jij de dag waarop je moet gaan tanken ook zo ver mogelijk voor je uit? Je zou voor minder met de hoge brandstofprijzen. Aan die prijzen valt helaas niets te doen, maar aan je verbruik wel! Check onze tips om zuiniger te rijden, en dus minder te betalen.

1. Rij met de juiste bandenspanning

Een te lage bandenspanning leidt niet alleen tot slijtage van je banden, maar ook tot een hoger verbruik. Controleer dus regelmatig of je banden nog voldoende opgepompt zijn!

2. Gebruik je cruise control

Versnellen en vertragen kost extra brandstof, dus probeer een constante snelheid aan te houden. Je cruise control komt daarbij goed van pas. Ontdek nog meer voordelen van deze handige functie.

3. Gebruik je koffer niet als opslagplaats

Het is simpel: meer gewicht betekent een hoger verbruik. Haal dus alle onnodige spullen uit je auto. Blijf ook niet langer met een dakkoffer of fietsendrager rondrijden als je die niet meer gebruikt.

4. Rij in een zo hoog mogelijke versnelling

In de omgekeerde richting: hoe lager je toerental, hoe lager je verbruik. Wacht dus niet te lang om een versnelling hoger te schakelen!

5. Kies het juiste tankstation

Tankstations langs de snelweg zijn doorgaans duurder, terwijl je bij een onbemand tankstation net minder betaalt. Check ook onze andere tips om goedkoper te tanken.

6. Schakel je airco uit

Airco en verwarming zijn serieuze energieverslinders. Gebruik ze dus alleen als je ze écht nodig hebt en liefst niet op vol vermogen.

7. Zet je motor uit

Leg je auto stil als je ergens langer dan een minuut moet stilstaan, zoals voor een ophaalbrug of spoorweg.  Je verbruikt meer door je motor te laten draaien dan wanneer je hem opnieuw opstart. Met een stop- en startsysteem gaat dat trouwens helemaal vanzelf!

8. Trek niet te snel op

Snel optrekken geeft je misschien een héél kleine tijdswinst, maar het kost je wel meer brandstof. En je banden verslijten er sneller door.

Deel deze pagina