Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom veroorzaakt een hittegolf soms startproblemen?

3 minuten 26/06/2019

Startproblemen zijn niet alleen een typisch winters fenomeen. Ook in periodes van extreme hitte zien pechhulpverleners het aantal oproepen wegens startproblemen aanzienlijk stijgen. De oorzaak? Meestal ligt het aan de batterij die door de ongewone warmte onvoldoende vermogen levert. Lees hier hoe het probleem precies in elkaar zit en ontdek meteen onze tips om je accu voortaan minder te belasten.

 

Startproblemen door de accu

Zelfs in normale weersomstandigheden kan het al flink warm worden onder de motorkap van je auto. Als je tijdens een hittegolf dan ook nog eens de airconditioning op volle toeren laat draaien, schiet het kwik onder de kap zelfs nog meer de hoogte in, en dat heeft zo zijn gevolgen voor de accu. Die moet dan namelijk extra hard werken om de airco optimaal te laten functioneren.

Je accu minder belasten

Het is overigens niet alleen je airconditioning die je accu zwaar op de proef kan stellen. Denk maar aan je radio en alle elektronische hoogstandjes waarmee auto’s tegenwoordig zijn uitgerust. Ook die moeten hun energie uit de accu zien te halen.

Heb je een autovakantie of lange rit gepland? Gebruik deze tips om je accu zo min mogelijk te belasten:

  • Vermijd, als het even kan, de file.
  • Schakel de motor uit als je lang moet stilstaan. Haal ook de sleutel uit het contact (anders blijven de radio en dergelijke gewoon energie verbruiken).
  • Aangekomen op je bestemming? Dek de voorruit af met een zonnescherm. Leg eventueel een handdoek op het dashboard om de hitte nog beter tegen te houden.
  • Klaar voor vertrek? Start de motor nog niet meteen, maar laat de deuren van de auto even openstaan. Zo moet je airco straks minder hard werken.

Suzuki meest betrouwbaar

Wist je dat een Suzuki-auto maar zelden of helemaal nooit last heeft van startproblemen? We staan dan ook niet voor niets bekend als het meest betrouwbare automerk!

Deel deze pagina