Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is het beste moment om je auto te verkopen?

3 minuten 07/09/2022

Denk je erover na om je auto te verkopen? Sta dan zeker even stil bij het moment waarop je hem lanceert op de tweedehandsmarkt. Misschien is het namelijk voordeliger om toch nog enkele jaren met je wagen rond te rijden. Of kun je er in een andere maand een hogere prijs voor krijgen. Lees even mee.

Je auto verkopen: best tussen maart en juni

De beste periode om je wagen te verkopen is tussen maart en juni. In januari en augustus, daarentegen, is de vraag het laagst. Kies bovendien het juiste verkoopseizoen voor jouw type auto: voor een cabrio kun je in de zomer meer vragen dan in de winter, terwijl voor een SUV het omgekeerde geldt.

Op tijd verkopen of ‘oprijden’?

Weet dat je nieuwe wagen na twee jaar al zo’n dertig tot veertig procent in waarde gedaald is. Om het meeste uit je aankoop te halen, zijn er twee opties:

  • Verkoop je auto na vier of vijf jaar wanneer hij nog geen 100.000 kilometers op de teller heeft staan. Een hoger kilometeraantal kan geïnteresseerde kopers afschrikken omdat ze meer onderhoudskosten verwachten. De waarde van je wagen is nu gemiddeld met de helft gedaald. Een ideaal moment om te verkopen.
  • Verkoop je auto zo laat mogelijk: een tweede mogelijkheid is om je auto ‘op te rijden’. Een groter en duurder model krijg je dan nog voor een mooi prijsje verkocht, maar meestal zul je tevreden moeten zijn met een bodemprijs. Het aantal kilometers of een paar mankementjes maken dan niet zoveel uit.

Wees een nieuw model voor

Wil je je wagen aan de beste prijs verkopen, hou dan in het oog wanneer er veel vraag is naar jouw model. Je verkoopt je auto ook het best vóór er een nieuwere versie op de markt is. Heeft je wagenfabrikant net een nieuw model uitgebracht? Dan stel je de verkoop van je auto beter nog even uit.

En vergeet niet: een propere auto verkoopt zichzelf! Ontdek ook zeker onze 5 tips om je auto sneller te verkopen.

Deel deze pagina