Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat kost een auto per jaar? Bereken de werkelijke kosten

3 minuten 11/07/2018

Op een dag kom je de auto van je dromen tegen. En wat blijkt? Het prijskaartje valt best nog wel mee. In gedachten zie je jezelf al op roadtrip door Frankrijk, nee, Finland! – en is dat daar collega Y die je jaloerse blikken toewerpt vanop het voetpad? Toch hou je je beide voeten op de grond, want natuurlijk weet je wel beter: de werkelijke kosten van je auto houden meer in dan de aankoopprijs alleen. Lees hier waar je zeker nog rekening mee moet houden.       

 

Brandstofkosten

Je hebt vast wel een idee van het aantal kilometer dat je zult afleggen met je nieuwe auto. Rij je minder dan 30.000 kilometer per jaar? Dan is een benzinemotor de voordeligste optie.

Lees ook: Is een dieselwagen kopen vandaag nog interessant?

 

Belasting op inverkeerstelling

Voor je met je nieuwe of tweedehands auto voor het eerst de weg op mag, moet je je voertuig inschrijven bij de Dienst Inschijving Voertuigen (DIV). Daarna betaal je ook nog Belasting op inverkeerstelling (BIV). Die wordt onder meer berekend op basis van CO2-uitstoot, het type brandstof en de euronorm. Hoe milieuvriendelijker je wagen, hoe minder BIV je betaalt!

 

Verkeersbelasting                                                            

De BIV is niet te verwarren met de gewone verkeersbelasting die je jaarlijks betaalt. Hoeveel die bedraagt, hangt af van het vermogen van de motor, de cilinderinhoud of van de maximaal toegelaten massa (MTM) van je auto.

Tip: de overheid heeft onlangs een handige tool om de verkeersbelasting en de BIV te berekenen gelanceerd!

 

Verzekeringen

Welke verzekeringen je neemt en hoeveel je ervoor betaalt, kies je uiteraard zelf. Voor de BA-verzekering (de enige verplichte verzekering) betaal je gemiddeld alleszins 350 euro per jaar. Het precieze bedrag hangt echter van meerdere factoren af, waar alleen jij (en je verzekeringsmakelaar) zicht op hebt.

 

Onderhoudskosten

Een klein onderhoud (aangeraden na 15.000 kilometer) kost gemiddeld 200 euro, een groot onderhoud (aangeraden na 40.000 kilometer) 600 euro. Een set banden gaat zo’n 45.000 kilometer mee.

 

Lopende kosten

Ten slotte zijn er nog lopende kosten zoals de carwash, nieuwe olie, de intrest op je autolening, nieuwe (winter)banden, … om rekening mee te houden.

 

Plannen om je auto te verkopen?

Ontdek onze tips om zelf de waarde van je auto te schatten en vergeet niet dat de overnamepremie misschien gunstiger uitkomt dan verkopen aan een particulier. Bij Suzuki kan die zelfs oplopen tot 2.000 euro. Bekijk alvast ook eens de allernieuwste Suzuki-modellen.

Deel deze pagina