Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeg nee tegen bumperkleven: zo kies je de juiste volgafstand

4 minuten 22/12/2017

Niks irritanters dan een chauffeur die nauwelijks afstand bewaart. Het gebeurt al te vaak, en dat terwijl iedereen best weet wat de risico’s zijn. Zelfs stapvoets verkeer is geen excuus voor bumperkleven. Een veilige afstand is een must, maar hoeveel meter is dat precies?

 

De volgafstand bedraagt de helft van je snelheid

Het ligt voor de hand dat je meer afstand tot je voorligger bewaart wanneer je sneller rijdt. Wanneer hij onverwachts op de rem gaat staan, moet je namelijk te allen tijde kunnen stoppen. Een formule die toegepast wordt om de correcte afstand te bepalen, zegt dat je volgafstand moet overeenkomen met de helft van je snelheid. Rijd je 120 km/u, dan moet je dus minimaal 60 meter afstand houden.

 

Let op: wanneer je in de file met 10 km/u rijdt, is nog een afstand van 5 meter nog altijd aangewezen. Dat is beslist enkele meters meer dan de meeste chauffeurs in acht nemen. 

 

Fileflirten? Enkele tips voor instant succes!

 

Bumperkleven? Ga uit van een reactietijd van 2 seconden

Ben jij zo’n chauffeur die gelooft dat hij steeds alert is en tijdig kan remmen? Geloof het maar niet. Een ander populair meetinstrument dat door veiligheidsinstanties wordt gehanteerd, is niet toevallig de tweesecondenregel. Die vuistregel zegt dat er idealiter twee seconden verstrijken tussen het passeren van een bepaald punt door een voertuig en het voertuig dat volgt.

Makkelijk te onthouden – en dus ook: te controleren - die tweesecondenregel. De redenering: wanneer je voorligger op de rem gaat staan, heb je minstens een halve seconde nodig om dat te beseffen. Vervolgens heb je nog maximaal anderhalve seconde om te reageren. Een zee van tijd is dat niet.

 

Talloze andere factoren beïnvloeden je reactievermogen

Stokt het verkeer onverwachts, dan zullen de snelheid en het effect van je reactie afhankelijk zijn van heel wat factoren. Een voorbeeld: wie dronken is, reageert trager. Wanneer het wegdek nat is, zal je remafstand veel langer zijn. Wie grondig afgeleid is (bijvoorbeeld door zijn smartphone), zal veel te laat of niet reageren.

 

Wat mag je wél en niet doen met je smartphone in de auto?

 

Doe niet aan bumperkleven, wees verstandig en bewaar voldoende afstand!

Deel deze pagina