Overslaan en naar de inhoud gaan

Zelf je auto verkopen: dit moet je weten

4 minuten 07/11/2022

Wil je je auto verkopen aan een andere particulier? Dat kan zeker, alleen moet je dan zelf de praktische kant regelen. We vertellen je waar je allemaal aan moet denken.

Waar mag je je auto te koop aanbieden?

Geen fan van online zoekertjes, of wil je je auto extra in de kijker zetten met een bordje ‘te koop’? Op je eigen oprit kan dat zonder problemen, maar op de openbare weg mag het niet.

Deze documenten heb je nodig om je auto te verkopen

De volgende (originele!) documenten moet je aan de koper overhandigen:

  • inschrijvingsbewijs
  • gelijkvormigheidsattest
  • keuringsbewijs
  • aanvraag tot inschrijving van een tweedehands voertuig
  • tweedehandskeuringsrapport opgesteld door de technische controle
  • Car-Pass: officieel document met de kilometerstand van je wagen

Stel een verkoopovereenkomst op

Een verkoopovereenkomst tussen twee particulieren is niet verplicht, maar bespaart je heel wat ellende als er na de verkoop onenigheid ontstaat. Stel de overeenkomst op in twee exemplaren (dat is jouw taak als verkoper) en laat ze ondertekenen door beide partijen. Dit moet er zeker instaan:

  • aankoopdatum
  • identiteitsgegevens van de verkoper en koper (volledige naam, adres, telefoonnummer, nummer van identiteitskaart …)
  • beschrijving van de auto (merk, type, kleur, bouwjaar, brandstof, cilinderinhoud, motorvermogen, chassisnummer, kilometerstand, datum van de eerste inverkeerstelling …)

Vermeld ook welke documenten je meegeeft aan de koper en deze bepaling: “De auto wordt verkocht in de staat waarin hij zich bevindt – die staat is door de koper gekend en goedgekeurd.”

Wat met je nummerplaat?

Ga je zelf verder zonder auto, dan moet je je nummerplaat terugsturen naar de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen. Je krijgt dan een ontvangstbewijs waarmee je je verzekering kunt opzeggen.

Koop je binnen de vier maanden een andere auto, dan kun je je nummerplaat houden. Heb je nog een Belgische nummerplaat, dan krijg je automatisch een Europese. Je hoeft je verzekering niet op te zeggen, die wordt overgezet naar je nieuwe wagen.

Heb je tot slot nagedacht over wanneer je je auto op de markt zet? Ontdek wat het beste moment is om je auto te verkopen. 

Deel deze pagina