5 interessante weetjes over nummerplaten
3 minuten
13/04/2022
De nummerplaat van je allereerste auto, die ken je voor altijd vanbuiten, toch? Als je met je wagen op de openbare weg rijdt, is een nummerplaat verplicht. Maar wist je dit al …
Wat betekent het eerste cijfer van een nummerplaat?
Sinds 2010 beginnen alle nummerplaten in België met het cijfer 1, gevolgd door drie letters en drie cijfers: de Europese nummerplaat. In 2019 waren alle combinaties opgebruikt, dus kwam het cijfer 2 aan de beurt. De 8 wordt gebruikt voor internationale nummerplaten en een 9 zie je op de vroegere gepersonaliseerde kentekens.
Niet alle combinaties zijn toegelaten
Met drie letters en drie cijfers zijn meer dan 17 miljoen combinaties mogelijk, maar daarvan zijn een heel aantal niet bruikbaar. Op de verboden lijst staan bijvoorbeeld afkortingen gelinkt aan politieke partijen zoals ‘NVA’ of ‘SPA’ en schunnige woorden (in het Nederlands, Frans én Duits). Een nummerplaat met pakweg ‘kak’ zul je dus – gelukkig – niet krijgen.
Wat kost dat?
Een ‘gewone’ nummerplaat kost dertig euro. Wil je een gepersonaliseerd kenteken? Dan zul je iets dieper in de buidel moeten tasten: daarvoor betaal je duizend euro.
Speciale gevallen
Als je wagen ouder is dan 25 jaar, kun je hem registreren als oldtimer. Je krijgt dan een nummerplaat die begint met de letter O in de plaats van het cijfer 1. En zo zijn er nog wel meer speciale gevallen. Het kenteken van een officiële taxi start met een T. De letter A is voorbehouden voor ministers en de P voor parlementsleden. En zie je ooit een auto rondrijden met als nummerplaat enkel een 1, dan zit er niemand minder dan de koning in.
Nummerplaat moet altijd leesbaar zijn
Je nummerplaat moet te allen tijde leesbaar zijn. Hangt je kenteken vol modder? Zijn de letters of cijfers weggevaagd? Of is je nummerplaat bedekt door een trekhaak? Dan riskeer je een boete!
Deel deze pagina
-
Hoe moet je startkabels gebruiken?
4 minuten
Startkabels gebruiken is helemaal niet zo moeilijk. Volg dit stappenplan en het komt helemaal goed
-
Welke motorolie kopen voor je auto? Kwaliteit is belangrijk!
4 minuten
Er zijn ontzettend veel soorten motorolie. Hoe weet je nu welke motorolie de juiste is voor jouw auto? Volg onze tips.
-
Motor oververhit? Deze slimme tips helpen je uit de nood
3 minuten
Door zomerse temperaturen kan een motor oververhit raken. Ontdek hier hoe je een oververhitte motor voorkomt en wat je moet doen als het tóch misloopt.