Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanrijdingsformulier invullen: de do’s en don’ts

3 minuten 15/11/2017

Het aanrijdingsformulier is een van die documenten die je liever niet bovenhaalt. Ben je betrokken bij een ongeval, dan kan je er natuurlijk niet omheen. Waarop moet je letten bij het invullen van een aanrijdingsformulier?

 

Vul op het aanrijdingsformulier de namen van getuigen in

Om te voorkomen dat de tegenpartij nadien de feiten zou betwisten, doe je er goed aan getuigen te vermelden op het aanrijdingsformulier. Noteer hun volledige naam, adresgegevens en gsm-nummer. Weet dat passagiers en andere betrokkenen niet aanvaard worden als getuigen. Getuigen die slechts op één van de formulieren vermeld worden, worden door verzekeringsmaatschappijen en de rechtbank niet weerhouden.

Kom alles te weten over het invullen van het aanrijdingsformulier.

 

Maak een proefschets alvorens de situatie te schetsen op het formulier

Je doet er goed aan om eerst een kladversie van de situatie uit te tekenen op een ander papier. Zo voorkom je dat het aanrijdingsformulier een boeltje wordt. Zorg dan ook dat er in het handschoenvak van de wagen steeds een blocnote ligt. Dat kan ook in andere situaties erg handig zijn.

 

Wees je bewust van de betekenis van pijltjes bij je schets

Teken je de situatieschets met een pijltje bij je voertuig? Dan wil dit zeggen dat je auto in beweging was en dus een manoeuvre uitvoerde. Een auto zonder bijgetekende pijltjes is in stilstand. Wees je daarvan bewust. Het kan in een later stadium interpretatiediscussies met de tegenpartij of de verzekeringsmaatschappij voorkomen.

Een ongeval of panne? Dit zijn de do’s & don’ts op de pechstrook.
 

Maak na ondertekening meteen beide exemplaren van elkaar los

Zodra beide partijen hun handtekening hebben gezet op het aanrijdingsformulier, maak je het originele exemplaar en het doorgedrukte exemplaar van elkaar los. Zo voorkom je dat een van beide partijen nog gauw iets kan toevoegen aan het ondertekende formulier. Bij onenigheid gebeurt het dat betrokkenen op die manier proberen om alsnog hun slag thuis te halen.

 

Wees steeds aandachtig en nauwkeurig bij het invullen van het aanrijdingsformulier! 

Deel deze pagina