Sinds maart 2014 kan je nummerplaat helemaal ‘van jou’ zijn. Jij kiest zelf een combinatie van cijfers en letters. Wat voorts komt kijken bij het aanvragen van een gepersonaliseerde nummerplaat? Je leest het hier.
Een gepersonaliseerde nummerplaat heeft een stevig prijskaartje
Voor een kentekenplaat met een gepersonaliseerd opschrift wordt een retributie geheven van 2000 euro. Bovenop dat bedrag betaal je ook een bijkomende bijdrage voor de productie en aflevering van de kentekenplaat via bpost. Die retributie bedraagt 30 euro. Alles bij elkaar gaat het dus om een flink bedrag.
Niet elke nummerplaat kan een zelfgekozen combinatie bevatten
De aanvraag voor een nummerplaat naar keuze is zowel gelinkt aan het voertuig – via het chassisnummer – als aan de titularis. Dat is de persoon op wiens naam het voertuig ingeschreven is. Een gepersonaliseerde kentekenplaat is mogelijk voor aanhangwagens, motorfietsen en oldtimers. Voor bromfietsen, lichte vierwielers, taxi's en land- of bosbouwvoertuigen is een kentekenplaat bestaande uit een zelfgekozen combinatie niet mogelijk.
Je gepersonaliseerde nummerplaat hoeft geen cijfers te bevatten
De gepersonaliseerde combinatie wordt samengesteld uit één tot zeven karakters. Die kun je vrij invullen met één of meer letters, die je al dan niet aanvult met één of meerdere cijfers. Met andere woorden: elke gepersonaliseerde nummerplaat bevat minstens één letter. Het kenteken mag ook cijfers bevatten, maar dat is niet verplicht. Laat je creativiteit de vrije loop!
Welke combinaties van letters en cijfers zijn mogelijk?
Via de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer kom je te weten of jouw gepersonaliseerde combinatie toegestaan en nog beschikbaar is. De precieze webpagina bevindt zich achter de rubriek 'mijn voertuig, mijn plaat'. Je kunt de beschikbaarheid ook navragen bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV).
- 2 minuten
Naar de autogarage: zo pak je het aan
Een bezoek aan de autogarage is altijd een beetje spannend. Maar met onze tips laat je je wagen met een gerust hart achter. Lees snel meer!
- 3 minuten
Je auto uitlijnen: wat is het en wanneer is het nodig?
In deze blog leggen we je uit wat een auto uitlijnen precies inhoudt en hoe het een verschil kan maken voor je veiligheid en je portemonnee.
- 3 minuten
Veilig rijden in de file: zo doe je het
Filerijden is geen pretje. Maar net in een file is het zó belangrijk om rustig te blijven en veilig te rijden. Ontdek snel onze tips!