BOB? Dit moet je weten over het toegestane alcoholpromille
2 minuten
02/03/2016
Bij een avondje of nachtje uit, hoort een BOB. Jouw BOB kiest er bewust voor om geen alcohol te drinken, zodat jullie allemaal veilig thuis geraken. In de nieuwste BOB-campagne wijst men erop dat je als chauffeur maar beter geen druppel alcohol op hebt: “Een beetje Bob bestaat niet.”
Drinken en rijden: een slechte cocktail
Ons land staat bekend om z’n bourgondische tradities. Lekker eten om te beginnen, maar een bruin biertje of een glas wijn hoort daar voor veel mensen ook bij. Terwijl men vroeger nogal makkelijk met enkele glazen alcohol op in de auto stapte, is dit nu absoluut verboden en vinden de meeste mensen dat bijzonder onverantwoord. Wie alcohol heeft gedronken, rijdt beduidend minder veilig en stelt dus een groot risico voor zichzelf, de andere inzittenden en andere automobilisten en fietsers. Onder meer door dronken chauffeurs, vallen er in België meer verkeersdoden dan elders in Europa. Het hoeft geen betoog waarom ‘drinking and driving’ verboden is.

Toegestane alcoholpromillage
Om te contoleren of chauffeurs zich hieraan houden, zijn er regelmatig alcoholcontroles. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed bedraagt 0,5 promille. Dat is dus 0,5 milligram alcohol per milliliter bloed. Wanneer de politie je laat blazen, mag het alcoholgehalte in je adem niet meer bedragen dan 0,22 milligram alcohol per liter uitgeademde lucht.

BOB: eentje is oké?
Nu vraag je je misschien af: hoeveel mag ik precies drinken om onder 0,5 promille te blijven? Dat is de verkeerde vraag, stellen ze bij de BOB-campagne. Het is net belangrijk dat alle chauffeurs helemaal nuchter zijn. Want zelfs met een alcoholgehalte van 0,5 promille in je bloed loop je 2,5 keer zoveel kans op een dodelijk ongeval dan wanneer je nuchter bent.

Suzuki was de afgelopen jaren een vaste partner van de BOB-campagne. Het Suzuki-team wil net als BOB dat chauffeurs zich veilig en nuchter op de openbare weg begeven en probeert z’n steentje bij te dragen aan de bewustmaking van alle chauffeurs.
Deel deze pagina
-
Hoe moet je startkabels gebruiken?
4 minuten
Startkabels gebruiken is helemaal niet zo moeilijk. Volg dit stappenplan en het komt helemaal goed
-
Welke motorolie kopen voor je auto? Kwaliteit is belangrijk!
4 minuten
Er zijn ontzettend veel soorten motorolie. Hoe weet je nu welke motorolie de juiste is voor jouw auto? Volg onze tips.
-
Motor oververhit? Deze slimme tips helpen je uit de nood
3 minuten
Door zomerse temperaturen kan een motor oververhit raken. Ontdek hier hoe je een oververhitte motor voorkomt en wat je moet doen als het tóch misloopt.