Overslaan en naar de inhoud gaan

Elektrische auto’s lopen vaker schade op. Hoe komt dat?

3 minuten 04/11/2020

Elektrische auto’s zijn flink in opmars. In 2019 lieten de Vlamingen in totaal 6.575 elektrische wagens inschrijven*. In de eerste helft van 2020 waren dat er – ondanks de coronapandemie – al 3.607. Maar milieuvriendelijk rijden heeft ook een prijskaartje. Zo stellen Nederlandse verzekeraars vast dat elektrische wagens gemiddeld dubbel zo vaak schade in het verkeer oplopen als auto’s die op brandstof rijden*. Zijn elektrische auto’s dan minder veilig? Ontdek meteen hoe het zit.

Grote elektrische auto’s maken vaker brokken

Wist je dat auto’s met een verbrandingsmotor gemiddeld één keer in de acht jaar beschadigd raken? Eigenaars van elektrische wagens melden daarentegen gemiddeld één schadegeval per vier jaar. Gelukkig zeggen die cijfers op zich weinig over de veiligheid van elektrische wagens. Het zijn namelijk vooral de grote modellen die vaker brokken maken. Gek is dat niet, want een SUV is nu eenmaal moeilijker te parkeren dan een kleine stadswagen. Om die laatste reden hebben compacte elektrische wagens juist tien procent minder kans op schade dan de gemiddelde traditionele auto.  

Verrast door vinnigheid

Daarnaast onderschatten veel bestuurders hoe krachtig een elektrische auto kan zijn. Zeker in vergelijking met dieselwagens komen sommige elektrische auto’s verrassend vinnig uit de hoek, en niet elke bestuurder is zich daar initieel voldoende van bewust.

Elektrische bedrijfswagens

Vroeger betaalden werkgevers (om fiscale redenen) het liefst dieselwagens voor hun personeel, maar tegenwoordig zijn meer en meer bedrijfswagens elektrisch. Sterker nog, de meeste elektrische wagens die je op onze wegen ziet rijden, zijn bedrijfswagens. Bovendien gebruiken heel wat werknemers hun ‘salariswagen’ zowel voor werk- als voor privédoeleinden.
 

Logisch dus, dat het aantal ongevallen met elektrische wagens toeneemt. Bestuurders met een (elektrische) bedrijfswagen rijden niet per se onvoorzichtiger, maar zijn doorgaans wel vaker op de baan.
 

Lees ook: Diesel, benzine, hybride of elektrisch? Ontdek wat bij jou past!

Deel deze pagina