Overslaan en naar de inhoud gaan

Elektrisch rijden of hybride: wat is het verschil?

4 minuten 05/05/2021

Vroeger waren elektrische auto’s de vreemde eend in de bijt, maar nu zijn ze flink in opmars. Daarnaast worden hybridemotoren almaar populairder. Wat is nu het precies het verschil tussen elektrisch rijden en hybride? En hoe zit het dan met Mild Hybrid van Suzuki? Volg even mee!

De voor- en nadelen van elektrisch rijden

Dat elektrisch rijden beter is voor het milieu dan de klassieke verbrandingsmotor, spreekt natuurlijk voor zich. Er komen geen vervuilende uitlaatgassen bij kijken. Maar als chauffeur moet je wel goed kunnen plannen. Vooralsnog is het aantal laadpalen in België kleiner dan de vraag. Bovendien duurt het een halfuur tot twee uur voor een elektromotor is opgeladen. Daarna kun je gemiddeld 150 kilometer rijden (de zogenaamde actieradius) voor je je weer naar een laadpaal moet begeven. 

Hybride: milieuvriendelijk rijden zonder laadpaal

Veel mensen die elektrisch rijden, laten thuis een laadpaal installeren. Zie je dat niet meteen zitten, maar wil je toch graag je steentje bijdragen aan het milieu? Hybride rijden is de gulden middenweg. Onderweg wisselt je auto voortdurend (en automatisch) af tussen een verbrandingsmotor en een elektrische motor met daarin een batterij. Die hoef je nooit op te laden.

Wist je trouwens dat de nieuwe Swace de allereerste hybride van Suzuki is?

Plug-in hybride

Er bestaan ook hybride auto’s die je wel kunt (moet) opladen. Deze zogenaamde plug-in hybrides wisselen net zo goed af tussen een elektromotor en een verbrandingsmotor, maar hun laadtijd bedraagt zo’n vier uur. In ruil verbruik je minder brandstof dan met een gewone hybride en is je actieradius groter

Ken je Mild Hybrid al?

In 2021 trekt Suzuki met bijna alle nieuwe modellen de kaart van Mild Hybrid. Die hybridetechnologie bestaat uit een verbrandingsmotor en een elektrische motor. In tegenstelling tot hybride en plug-in hybride wisselt de auto niet af tussen de twee motoren, maar geeft de elektrische motor de verbrandingsmotor een duwtje in de rug op momenten waarop de auto extra energie nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan het starten van je auto, versnellen, hellingen beklimmen, … maar ook aan verlichting, airconditioning en zelfs de muziekinstallatie.

Een Mild Hybrid hoef je niet op te laden, omdat de accu zichzelf oplaadt met de energie die vrijkomt tijdens het remmen. Je bespaart dus brandstof én stoot minder CO2 uit. Leuk om te weten: de Mild Hybrid Swift en Ignis hebben elk een accu van 12V. Die van de Mild Hybrid Swift Sport, Vitara en S-Cross zijn nog krachtiger, met 48V.

Deel deze pagina